Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid. Foto Facebook Polis Daerah Petaling Jaya
AGENDA NASIONAL

Pemilik SUV benar kanak-kanak keluar kepala melalui ‘sunroof’ dicari

PETALING JAYA, 24 JAN: Polis sedang mengesan pemandu Proton X70 yang membenarkan kanak-kanak mengeluarkan kepalanya melalui sunroof (cermin suria) seperti rakaman tular di media sosial baru-baru ini, kata Ketua Polis Daerah Petaling Jaya.

Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata pihaknya mengesan rakaman video berdurasi sembilan saat yang dimuat naik pemilik akaun Twitter, @nabilahroslan, jam 12.15 tengah malam tadi, lapor Harian Metro.

“Dalam rakaman video itu memaparkan sebuah SUV (kenderaan uliti sukan) Proton X70 merah bersikap cuai terhadap keselamatan kanak-kanak dengan membenarkannya mengeluarkan kepala melalui sunroof kenderaan berkenaan.

“Berdasarkan rakaman, kejadian itu berlaku di Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) dari Subang Jaya menghala ke Bukit Lanjan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohamad Fakhrudin berkata kes disiasat mengikut Seksyen 336 iaitu atas perbuatan cuai sehingga membahayakan nyawa atau keselamatan orang lain.

“Jika disabitkan kesalahan, individu terbabit boleh dihukum penjara tidak melebihi tiga bulan atau denda tidak melebihi RM500 atau kedua-duanya,” katanya.

Beliau menyeru pemilik atau pemandu berkenaan dan saksi yang melihat kejadian tampil membuat laporan polis untuk siasatan lanjut.

“Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu boleh menghubungi penolong pegawai penyiasat trafik, Sarjan Mejar Mohd Yusof Hamzah di talian 011-23065984 bagi membantu siasatan,” katanya.


Pengarang :