AGENDANASIONAL

Harga runcit minyak masak sawit tulen kemasan botol kekal

PUTRAJAYA, 2 FEB: Harga runcit maksimum minyak masak sawit tulen kemasan botol kekal bagi tempoh 8 Februari hingga 7 Mac ini, demikian menurut Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN).

KPDN dalam kenyataan hari ini memaklumkan harga minyak masak botol bagi satu kilogram (kg) kekal pada harga RM6.90, 2kg (RM13.30), 3kg (RM19.60) dan 5kg pada harga RM30.90, yang ditetapkan di bawah Perintah Kawalan Harga dan Antipencatutan (Penentuan Harga Maksimum Bagi Minyak Masak) 2023.

“Secara umumnya, terdapat sedikit kenaikan harga minyak sawit mentah pada Januari berbanding bulan sebelumnya.

“Bagaimanapun, berdasarkan rundingan yang diadakan sebelum ini, kerajaan dan industri bersetuju untuk mengekalkan harga minyak masak tulen kemasan botol bagi tempoh berkenaan,” menurut kenyataan itu.

KPDN memaklumkan mana-mana pihak yang menjual melebihi harga maksimum boleh diambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Sabit kesalahan bagi individu boleh didenda hingga RM100,000 atau dipenjarakan tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, manakala bagi syarikat boleh didenda hingga RM500,000.

– BERNAMA


Pengarang :