Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail pada sidang media di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 21 Februari 2023. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

Kerajaan bakal bangun portal permintaan, penawaran buruh dengan negara sumber

SEPANG, 27 FEB: Malaysia bercadang membangunkan portal permintaan dan penawaran buruh dengan negara sumber pekerja asing bagi memudahkan interaksi berhubung pengambilan pekerja, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Beliau berkata melalui portal yang bakal dibangunkan, masing-masing dapat mengetahui jumlah pekerja yang diperlukan dari segi penawaran dan permintaan dalam sektor strategik, pembinaan dan pembuatan.

“Interaksi dua hala menerusi portal berkenaan adalah antara teknologi digital yang perlu dimanfaatkan bagi melakukan perbincangan selain perlu bersemuka,” katanya kepada pemberita selepas meninjau kemudahan pintu pagar automatik untuk warga asing di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini hari ini.

Saifuddin berkata Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Sumber Manusia (KSM) juga bersedia mengintergrasikan teknologi blok rantai yang dikatakan lebih telus terutama dalam pengurusan pekerja asing seperti saranan Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

“Pihak KDN dan KSM bersedia mengguna pakai semua bentuk teknologi digital dan maklumat termasuk sistem block chain bagi memudahkan urusan berhubung perkara berkenaan (pengurusan pekerja asing),” katanya.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan untuk menggunakan teknologi blok rantai bagi perkhidmatan berkaitan dengan bidang tugas KDN. – BERNAMA


Pengarang :