Antara hidangan dalam Program Menu Rahmah yang dilancarkan di Pasar Raya Mydin Subang Jaya pada 31 Januari 2023. Foto Facebook Salahuddin Ayub
AGENDANASIONAL

Mydin perluas Menu Rahmah ke seluruh negara, semua rakyat tidak ketiggalan

KUALA LUMPUR, 3 FEB: Mydin Mohamed Holdings Berhad (Mydin) komited memperluaskan Program Menu Rahmah ke semua cawangannya di seluruh negara.

Pengarah Urusan Mydin Datuk Ameer Ali Mydin berkata meskipun harga kos bahan mentah di Sabah dan Sarawak lebih tinggi berbanding di semananjung, pihaknya tetap bertekad menawarkan menu makanan bawah RM5 di seluruh negara.

“Seperti yang kita maklum kos bahan mentah di Sabah dan Sarawak lebih mahal. Contohnya di Mydin Sandakan, harga bagi satu kilogram (kg) ayam mentah RM12 berbanding di semenanjung yang harganya RM9.40.

“Kita (Mydin) berjanji akan buat Menu Rahmah hari ini atau esok di Sandakan dan dua cawangan (Mydin) di Kuching, supaya pengguna di Sabah dan Sarawak tidak ketinggalan Menu Rahmah yang berharga RM4.90 itu,” katanya dalam Program Temubual Esklusif yang bertajuk ‘Inisiatif Menu Rahmah’ di Bernama Radio hari ini.

Selasa lepas, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Seri Salahuddin Ayub melancarkan inisiatif Menu Rahmah yang meliputi makanan tengah hari dan malam masing-masing pada harga RM5 di hampir 15,000 premis makanan di seluruh negara.

Sementara itu Ameer Ali berkata seiring dengan program berkenaan, pihaknya turut menawarkan menu sarapan pagi dengan 10 variasi makanan dengan harga serendah RM2.50.

“Kita (Mydin) sekarang turut memperkenalkan menu sarapan pagi, pelanggan boleh memilih 10 variasi hidangan dengan harga RM2.50, malah kami turut mengekalkan rempah ratus yang digunakan supaya rasanya tetap sama, dan kita kena adil,” katanya.

Sementara itu, beliau berpandangan bahawa program berkenaan sesuai untuk dilaksanakan oleh peniaga gerai kecil memandangkan mereka mempunyai kos ‘overhead’ yang lebih rendah berbanding peniaga restoran.

“Sebagai contoh, Restoran India Muslim perlu membayar sewa sebanyak RM20,000, tetapi bagi peniaga gerai kecil mungkin hanya perlu bayar lesen atau sewa kepada Pihak Berkuasa Tempatan dan sebagainya dalam RM100 hingga RM200.

“Mengikut pengiraan, kos ayam mentah bagi satu kg bernilai RM9.40, jika dibahagikan kepada lapan bahagian akan menjadi RM2.25, nasi RM0.50, sayur RM0.50 dan teh O ais RM0.50 jadi semua sekali lebih kurang RM4. Kita jual dengan harga RM5, kita akan dapat untung 20 peratus,” katanya.

Selain itu, Ameer berkata pelaksanaan Menu Rahmah itu mampu memberi manfaat pemasaran di sesebuah syarikat di samping membantu meringankan beban rakyat.

– BERNAMA


Pengarang :