AGENDANASIONAL

Pelajar dipercayai hilang selepas daki bukit sendirian di Pulau Mawar

MERSING, 4 FEB: Seorang pelajar institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) dilaporkan hilang selepas dipercayai mendaki bukit seorang diri di Pulau Mawar Rabu lepas.

Ketua Polis Daerah Mersing Supt Abdul Razak Abdullah Sani berkata laporan mengenai kehilangan Muhamad Akmal Hakimi Ishak, 20, dibuat bapanya di Balai Polis Kluang awal pagi semalam, selepas pemuda itu tidak pulang ke rumahnya di Kluang sejak Rabu lepas.

Beliau berkata polis menerima laporan mengenai penemuan motosikal dipercayai milik mangsa dalam keadaan baik dan tidak berkunci di kawasan berhampiran Pulau Mawar kira-kira 11.30 pagi semalam.

“Berdasarkan penemuan itu, kita telah melancarkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) bermula pukul 5 petang semalam melibatkan 22 pegawai dan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Mersing, Balai Bomba dan Penyelamat Endau serta Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Mersing,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Abdul Razak berkata operasi peringkat awal melibatkan pencarian di kawasan hutan dan pesisiran pantai, bagaimanapun, operasi itu dihentikan pada 7 malam tadi atas faktor keselamatan berikutan keadaan gelap dan hujan.

Beliau berkata operasi disambung semula pada 8 pagi ini dengan pencarian di darat dan perairan di sekitar pulau itu.

— BERNAMA

 


Pengarang :