Contoh Menu Rahmah yang ditawarkan Restoran Ali Maju di Wisma Sri Rampai, Kuala Lumpur pada 2 Februari 2023. Foto Facebook BERNAMA
AGENDANASIONAL

B40 jimat RM24 beli 12 jenis barangan di pasar raya sertai Payung Rahmah

PUTRAJAYA, 6 MAC: Kira-kira 30 pasar raya besar di negara ini telah menyertai inisiatif Payung Rahmah sejak dilancarkan pada Januari lepas, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Menerusi inisiatif Payung Rahmah, golongan B40 dapat berjimat sehingga RM24 apabila membeli 12 jenis barangan asas di pasar raya yang menyertai inisiatif itu.

“Penyertaan menggalakkan ini akan membantu kerajaan dalam menangani masalah beban kos sara hidup golongan B40 dan miskin tegar,” katanya kepada media selepas melancarkan program Rahmah Raya AEON Co (M) Bhd di sini hari ini.

Inisiatif Payung Rahmah yang dilaksanakan bagi mendepani kos sara hidup turut merangkumi Menu Rahmah, Program Jualan Rahmah dan Pakej Rahmah.

Mengenai inisiatif Menu Rahmah yang diperkenalkan sejak bulan lepas, Salahuddin melahirkan penghargaan kepada pengusaha gerai dan restoran yang mengekalkan kualiti hidangan makanan walaupun dijual pada harga RM5 dan ke bawah.

“Saya tidak pernah terima laporan berkaitan isu kualiti makanan Menu Rahmah. Alhamdulillah, saya ucap terima kasih kepada semua pengusaha (gerai dan restoran) kerana mereka tidak kompromi soal kualiti,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :