Peniaga melakukan kerja pembersihan selepas banjir surut di sekitar Jalan Dato Sia Her Yam, Bandar seberang, Segamat pada 5 Mac 2023. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

Bah: Peniaga di bandar Segamat tanggung rugi, lelong barang hingga 50 peratus

SEGAMAT, 6 MAC: Lelong, lelong, 50 peratus!  Jeritan Liau Chin Ping, peniaga barangan beg, kasut dan pakaian di bandar Segamat, yang memanggil orang ramai datang ke kedainya, pasti menarik perhatian sesiapa sahaja yang melalui kedai berkenaan.

Wartawan Bernama, yang kebetulan melalui kedai berkenaan bagi membuat tinjauan pascabanjir yang melanda bandar itu beberapa hari lepas, tidak ketinggalan tertarik menjengah kedai berkenaan yang telah berusia 40 tahun.

“Adik you mediakah, ini mari ambil gambar saya punya kedai, kasi tahu orang ramai datang beli barang sini, semua lelong, ini banyak murah,” kata Liau, atau lebih dikenali sebagai Jess itu sebaik melihat kamera dan tag media yang dipakai wartawan dan jurufoto Bernama.

Wanita berusia lingkungan 40-an itu juga menunjukkan bahagian stornya yang menempatkan longgokan plastik sampah, berisi pakaian, kasut, tali pinggang dan beg dengan kesan lumpur akibat banjir.

Peniaga melakukan kerja pembersihan selepas banjir surut di sekitar Jalan Dato Sia Her Yam, Bandar seberang, Segamat pada 5 Mac 2023. Foto BERNAMA

Di bahagian belakang kedai, kelihatan adik perempuannya juga sedang membersihkan puluhan bagasi yang kotor terkena air banjir sehingga melebihi paras pinggang di kedainya itu untuk dijual semula.

Liau, walaupun agak ceria dan peramah, namun sebenarnya berasa agak sedih dan terkilan kerana berulang kali menyatakan bahawa banyak barangan yang rosak berkenaan adalah berjenama dan merupakan stok yang baharu diperolehnya.

Beliau kerugian hampir RM90,000.

“Ini kali ketiga saya buat lelong, dulu waktu banjir besar 2006 dan 2011 pun pernah buat,” katanya dan menambah, banjir yang melanda 1 Mac lepas, selain mengakui ini yang terburuk sejak 2016 juga berlaku terlalu cepat sehingga tidak mampu untuk beliau menyelamatkan barangan di dalam kedai.

Sementara itu, tinjauan juga mendapati kerja pembersihan masih giat dijalankan dan ada beberapa kedai yang terpaksa ditutup kerana kerja pembersihan difahamkan mengambil masa yang agak lama.

Terdapat juga syarikat pembersihan yang datang dari Kuala Lumpur bagi menjalankan kerja-kerja pembersihan di sebuah bank di bandar berkenaan yang dilanda banjir beberapa hari lepas.

“Terpaksa buat kerja pembersihan dua hari, semalam dan hari ini kerana keadaan terlalu kotor dengan banyak lumpur perlu dibersihkan di setiap ruangan bank,” kata penyelia syarikat pembersihan, S. Periyanna dan menambah, ada mesin ATM di bank berkenaan yang rosak akibat banjir.

Segamat, yang terletak kira-kira dua jam setengah perjalanan dari Johor Bahru, merupakan antara kawasan yang terjejas teruk dilanda banjir dengan jumlah mangsa 11,023 orang setakat 8 pagi ini.

— BERNAMA

 

 


Pengarang :