Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan 2023 Malaysia MADANI di Parlimen hari ini. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

Belanjawan 2023 diluluskan hari ini

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat hari ini, meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2023 (Belanjawan 2023), selepas rang undang-undang itu selesai dibahaskan di peringkat dasar dan jawatankuasa, sejak 27 Februari lalu.

RUU Perbekalan 2023 itu diluluskan menerusi undian suara ketika sesi mesyuarat dipengerusikan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Alice Lau Kiong Yieng, malam ini.

Sesi undian itu dibuat sejurus penggulungan perbahasan RUU Perbekalan 2023 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Pendidikan Tinggi selesai, pada jam 7.05 malam, lapor Berita Harian.

RUU Perbekalan 2023 adalah belanjawan pertama pentadbiran Kerajaan Perpaduan diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dibahaskan di peringkat jawatankuasa selama 10 hari, mulai 13 Mac lalu.

Belanjawan 2023 lulus di peringkat dasar pada 9 Mac lalu.

Dokumen belanjawan merangkumi peruntukan tertinggi dalam sejarah negara, bernilai RM386.14 bilion itu dibentangkan Anwar yang juga Menteri Kewangan, pada 24 Februari lalu.

Belanjawan 2023 bertemakan ‘Membangun Malaysia Madani’ itu membabitkan peruntukan pembangunan tertinggi, bernilai RM99 bilion yang merangkumi suku daripada keseluruhan bajet.


Pengarang :