Beregu profesional negara Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie melangkah ke perlawanan akhir bertemu wakil China dalam Kejohanan Terbuka Switzerland 2023. Foto Facebook Badminton Association of Malaysia
AGENDASUKANKINI

Beregu badminton negara mara ke pentas akhir bertemu wakil China

KUALA LUMPUR, 26 MAC: Beregu profesional negara Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie menjadi beregu tunggal negara untuk meneruskan perjuangan Malaysia pada Kejohanan Terbuka Switzerland 2023 di Basel.

Beregu campuran itu melangkah ke pentas akhir selepas mengatasi Robin Tabeling-Selena Piek dari Belanda 21-14, 23-21 dalam tempoh 38 minit, di St Jakobshalle, awal pagi tadi (4.30 pagi waktu Malaysia).

Selepas menang set pertama 21-14, Soon Huat-Shevon yang juga pilihan keenam kejohanan, ditentang hebat pasangan Belanda itu sebelum berjaya mengawal permainan dan memenangi pertarungan sengit berakhir dengan 23-21.

Keputusan itu menyaksikan beregu ranking ke-11 dunia itu akan bertemu wakil China Jiang Zheng Bang-Wei Ya Xin yang mara selepas menundukkan wakil Taiwan Ye Hong Wei-Lee Chia Hsin 21-13, 23-21 dalam satu lagi aksi separuh akhir.

Sementara itu, hasrat perseorangan profesional lelaki negara Lee Zii Jia bagi meraih gelaran pertamanya musim ini musnah selepas ditundukkan pemain Jepun Koki Watanabe straight set 11-21, 14-21.

– BERNAMA


Pengarang :