Sebuah keluarga terpaksa meredah banjir untuk melihat keadaan kediaman ketika tinjauan di Seri Medan Batu Pahat pada 5 Mac 2023. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

Maybank, CIMB beri moratorium enam bulan kepada mangsa bah Johor

SHAH ALAM, 7 MAC: Maybank dan CIMB bersetuju memberi moratorium pinjaman selama enam bulan kepada mangsa banjir di Johor, maklum Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau menjelaskan kerajaan turut menghubungi beberapa institusi kewangan lain bagi meminta mereka mengikuti langkah kedua-dua bank berkenaan, lapor Berita Harian.

“Tentang moratorium untuk memudahkan mangsa banjir, ada cadangan daripada kerajaan Johor supaya memberikannya kepada peminjam supaya dapat melengahkan bayaran kerana keadaan yang terdesak.

“Setakat ini, Maybank dan CIMB bersetuju untuk memberi moratorium selama enam bulan. Susulan itu, semalam dan hari ini kita menghubungi bank-bank lain supaya mengikuti langkah sama,” katanya.

Beliau menjawab soalan wakil rakyat Arau Seri Dr Shahidan Kassim berhubung pelaksanaan darurat bah di Johor yang makin memburuk di di Dewan Rakyat hari ini.

Setakat 8 pagi, jumlah mangsa banjir di sembilan daerah di Johor berkurang kepada 39,620 orang berbanding 40,129 semalam, susulan penutupan 16 pusat pemindahan sementara malam tadi.


Pengarang :