Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa melepaskan peserta World Cancer Day Fun Run 2023 di Institut Kanser Negara, Putrajaya pada 11 Mac 2023. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

Menteri: Lebih 9,000 pesakit buah pinggang jalani dialisis setiap tahun

NILAI, 11 MAC: Jumlah pesakit yang menghidap Penyakit Tidak Berjangkit (NCD) dan Penyakit Buah Pinggang Kronik (CKD) kini sangat membimbangkan dengan lebih 9,000 pesakit dikenal pasti perlu menjalani rawatan dialisis setiap setahun.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata statistik kajian tempatan turut mendapati satu daripada setiap tujuh rakyat Malaysia mengalami penyakit buah pinggang kronik menunjukkan ia perlu diambil perhatian serius.

“Sehubungan itu, kerajaan sangat komited dalam memerangi peningkatan NCD ini dan memfokuskan pencegahan CKD dalam Agenda Kesihatan Kebangsaan.

“Sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia mengingatkan kita untuk mengukuhkan lagi komitmen kerajaan terhadap program pencegahan buah pinggang kronik ini,”  katanya ketika berucap merasmikan Hari Buah Pinggang Sedunia Peringkat Kebangsaan 2023 di sini hari ini.

Beliau berkata Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019 pula mendapati 1.7 juta individu dalam negara menghidap tiga rangkaian NCD utama iaitu diabetes, hipertensi dan kolesterol tinggi manakala 3.4 juta lagi menghidap kombinasi mana-mana dua penyakit NCD itu.

Selain menangani kebimbangan yang semakin meningkat itu, Dr Zaliha berkata Kementerian Kesihatan (KKM) juga komited dalam menghasilkan Kertas Putih Kesihatan (HWP) untuk merealisasikan pengharapan dan reformasi agenda kesihatan.

Jelasnya, tumpuan utama KKM adalah untuk mengubah penjagaan pesakit kepada penjagaan kesihatan dengan meluaskan promosi dan pencegahan penyakit sebagai sebahagian daripada fokus baharu pengurusan NCD.

Justeru, beliau meminta masyarakat untuk bersama-sama mengamalkan gaya hidup sihat dan menjalankan pemeriksaan berkala untuk memastikan kesihatan sentiasa pada tahap yang optimum selain mendapatkan rawatan segera bagi mereka yang berpenyakit.

Sementara itu, beliau berkata Hari Buah Pinggang bertemakan ‘Bersedia Untuk Sebarang Kemungkinan, Melindungi Golongan Rentan’ tahun ini dipilih kerana kesan ketara akibat bencana alam atau pandemik global pastinya menjejaskan fungsi dan keadaan hidup masyarakat secara keseluruhan.

“Adalah dianggarkan, lebih 850 juta individu di seluruh dunia menghidap penyakit buah pinggang. Mereka ini merupakan golongan rentan dan tentunya akan terjejas khususnya dalam mendapatkan akses kepada perkhidmatan perubatan dan rawatan penjagaan,” katanya.

— BERNAMA


Pengarang :