Pelajar tahfiz Muhammad Adzfar Zikri Mastor dan Amirul Haziq Faizul terpilih menjadi imam di Kampung Orang Asli Sungai Gapes, Sahom, Kampar sepanjang Ramadan. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

Pelajar tahfiz jadi imam di kampung Orang Asli, kongsi pengalaman

KAMPAR, 29 MAC: Dua pelajar tahfiz memperoleh pengalaman berbeza apabila terpilih menjadi imam di Kampung Orang Asli Sungai Gapes, Sahom, di sini sepanjang bulan Ramadan.

Muhammad Adzfar Zikri Mastor, 17, dan Amirul Haziq Faizul, 19, dari Maahad Tahfiz Al Quran Addin Malim Nawar terpilih menjadi imam di Surau Al-Hasanah yang siap dibina tahun lepas bagi penduduk di situ.

Muhammad Adzfar yang berasal dari Lumut berkata walaupun baru beberapa hari namun ia mencatat pengalaman manis kerana tidak pernah memasuki mana-mana perkampungan Orang Asli sebelum ini.

“Pertama kali masuk ke sini sejak hari pertama Ramadan, saya dapat merasakan suasana lain daripada lain. Pemandangannya indah dan amat tenang,” kata calon Sijil Pelajaran Malaysia itu ketika ditemui di surau berkenaan.

Anak bongsu dari enam beradik itu berkata dia gembira dapat membimbing solat jemaah dan solat tarawih secara bergilir-gilir dengan Amirul Haziq berbanding menjadi imam di bulan Ramadan di kawasan taman dan bandar pada tahun sebelumnya.

Sementara itu, Amirul Haziq yang berasal dari Batu Gajah berkata dia sedikit gemuruh apabila diberitahu perlu tinggal di perkampungan Orang Asli kerana tidak mengetahui keadaan sebenar kawasan itu namun persepsinya berubah apabila tiba di situ beberapa hari lepas.


Pelajar tahfiz Muhammad Adzfar Zikri Mastor dan Amirul Haziq Faizul berbuka puasa di Kampung Orang Asli Sungai Gapes, Sahom, Kampar selepas kedua-duanya dipilih menjadi imam di kampung itu sepanjang Ramadan. Foto BERNAMA

“Apabila datang tengok dunia Orang Asli baru saya tahu keadaan di kampung ini yang tenang dan sejuk. Penduduk di sini juga baik dan ramah ketika ditegur, lama-lama saya boleh membiasakan diri,” katanya.

Anak sulung dari tiga beradik itu juga berharap lebih ramai penduduk kampung tertarik dengan agama Islam dan mengimarah surau berkenaan.

Amirul Haziq berkata ini merupakan kali keempat dipilih menjadi imam pada bulan Ramadan namun ditempatkan di perkampungan Orang Asli disifatkannya agak mencabar.

“Saya akan mengambil pengalaman di sini jadi selepas ini saya boleh dihantar lagi ke kawasan lain yang mungkin lebih jauh kerana boleh membiasakan diri di tempat orang,” katanya.

Pada Oktober 2021, Bernama melaporkan rumah ‘Amek’ atau nama sebenarnya Nur Halimah Abdullah@Bah Tarek menjadi lokasi umat Islam di perkampungan Orang Asli Sungai Gapes untuk bersolat jemaah dan mendalami ajaran Islam, berikutan ketiadaan surau di kawasan itu sejak 25 tahun.

Rumah dimiliki Amek yang bermaksud ibu dalam bahasa Semai itu dijadikan pusat pertemuan untuk merapatkan saf selain tujuan beribadah selama tiga tahun kerana Nur Halimah merupakan antara individu pertama memeluk Islam di kampung itu pada 1996.

Bagaimanapun, masalah yang dihadapi komuniti kecil umat Islam membabitkan enam keluarga di situ selesai apabila kakaknya, Wan Icha Bahtarek, 58, bersetuju untuk menghadiahkan tanahnya untuk dijadikan sebuah surau menggunakan dana yang disumbangkan orang ramai dan bantuan Pejabat Menteri Besar Perak.

Sementara itu, pembantu Hal Ehwal Agama Islam (Mubaligh) Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) Abd Halim Abdul Latiff berkata dua remaja berkenaan adalah pelajar tahfiz yang ditaja oleh badan bukan kerajaan Street Dakwah untuk menjadi imam surau sepanjang Ramadan ini.

Abd Halim yang turut ditugaskan di Bahagian Dakwah, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) berkata mereka dipilih berdasarkan tapisan mengikut pelajar yang sudah khatam 30 juzuk dan menghafaz empat juzuk al-Quran.

– BERNAMA


Pengarang :