Suasana bazar Ramadan Jalan Kuching yang dipenuhi orang ramai ketika tinjauan pada 4 April 2022. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

Pengunjung bazar Ramadan Rahmah terima RM20 menerusi e-dompet

KUANTAN, 19 MAC: Pengunjung bazar Ramadan Rahmah bakal menerima insentif RM20 seorang, menerusi plaform e-dompet yang melibatkan peruntukan keseluruhan kira-kira RM2 juta, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Senator Fuziah Salleh.

Beliau berkata insentif tersebut, akan diberikan kepada 1,000 pengunjung terawal di bazar terpilih melalui operator atau penyedia platform e-dompet, yang berkerjasama dengan kementeriannya.

“Setiap negeri kita akan laksanakan sebanyak enam kali, ini bermakna sebanyak 6,000 pengunjung akan menerima manfaat daripada inisiatif itu di setiap negeri, dengan pengguna hanya akan dapat sekali sahaja insentif berkenaan.

“Di samping membantu mengurangkan kos sara hidup, usaha ini juga ke arah mendidik masyarakat berbelanja menggunakan e-dompet, sekali gus menggalakkan perbelanjaan tanpa tunai…mereka boleh dapat insentif itu ketika berkunjung ke bazar Ramadan nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Program Agihan Bubur Lambuk Sempena Ramadan di Pasar Tani di sini, hari ini yang turut dihadiri Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Pahang Saiful Sadri.

Mengulas lanjut, Fuziah memaklumkan sehingga kini sebanyak 29 bazar telah berdaftar untuk menganjurkan Bazar Ramadan Rahmah, dan pihaknya menyasarkan 50 lokasi di seluruh negara untuk mengambil bahagian.

Dalam pada itu, Fuziah mengingatkan peniaga bazar Ramadan supaya mempamerkan harga makanan sepanjang beroperasi kelak, bagi mengelakkan mereka dikenakan tindakan mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Sementara itu, Saiful berkata pihaknya menyasarkan nilai jualan lebih RM3 juta menerusi Program Jualan Ramadan Madani, yang akan dianjurkan sepanjang bulan puasa di 18 lokasi di seluruh Pahang.

Menyentuh mengenai program agihan bubur lambuk, beliau berkata sebanyak 17 kawah bubur telah dimasak secara bergotong-royong bersama jawatankuasa dan peniaga pasar tani berkenaan, untuk diedarkan kepada orang ramai.

-BERNAMA


Pengarang :