Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg melihat kecanggihan kenderaan berkuasa elektrik Tesla pada acara (Electric Vehicles (EV) Adoption) di Kuching pada 31 Januari 2023. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

TESLA dibenar import kenderaan bateri elektrik, buka pejabat di Malaysia

KUALA LUMPUR, 1 MAC: Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) meluluskan permohonan TESLA untuk mengimport kenderaan bateri elektrik (BEV) ke Malaysia.

Dalam merealisasikan objektif ini, TESLA akan membuka sebuah ibu pejabat di Malaysia, memperkenalkan Pusat Pengalaman dan Pusat Servis TESLA serta mewujudkan rangkaian pengecas Superchargernya di Malaysia.

Kehadiran TESLA di Malaysia dijangka mewujudkan peluang pekerjaan yang mampu menawarkan gaji lebih baik bagi segmen BEV dan meningkatkan penyertaan syarikat tempatan dalam ekosistem TESLA di peringkat domestik dan global.

“Kami gembira dengan keputusan TESLA untuk turut serta dalam ekosistem kenderaan elektrik (EV) di Malaysia. Ini membuktikan keyakinan TESLA terhadap asas ekonomi dan persekitaran perniagaan yang kondusif di Malaysia,” kata menteri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dalam satu kenyataan.

Beliau berkata walaupun banyak jenama global utama memilih untuk melabur di Malaysia, MITI dan agensinya akan terus meningkatkan usaha dalam menambah kemudahan menjalankan perniagaan, sambil terus menaikkan profil Malaysia sebagai negara properdagangan, proindustri dan propelaburan.

“Kami juga akan memanfaatkan ekosistem elektrik dan elektronik secara strategik bagi menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan bagi teknologi berkaitan mobiliti elektrik,” katanya.

Sementara itu, kemasukan TESLA telah dipermudahkan oleh MITI melalui pengenalan inisiatif BEV Global Leaders bagi tujuan membantu meningkatkan permintaan BEV dalam pasaran tempatan dan menggalakkan pembangunan keseluruhan ekosistem untuk menyokong penggunaan BEV.

“Di samping itu, inisiatif ini bertujuan untuk mendapatkan pelaburan daripada syarikat pengeluar BEV global terkemuka di Malaysia. TESLA ialah pemohon pertama inisiatif oleh MITI ini,” menurut kementerian itu.

– BERNAMA


Pengarang :