Ahli Dewan Negeri (ADN) Subang Jaya Michelle Ng Mei Sze pada sidang media program bazar Ramadan tanpa tunai Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) di Bazar Ramadan USJ 4 Subang Jaya pada 30 Mac 2023.Foto NUR ADIBAH AHMAD IZAM/SELANGORKINI
ADNSELANGOR

Wakil rakyat kumpul lebihan makanan bazar, perluas kempen pelihara alam sekitar

SHAH ALAM, 30 MAC: Wakil rakyat Subang Jaya memperluas kempen menjaga alam sekitar dengan mengumpul lebihan makanan di Bazar Ramadan USJ 4 di sini, mulai semalam.

Michelle Ng Mei Sze berkata kerjasama dengan syarikat What A Waste itu dapat mengurangkan penghasilan karbon yang bakal memberi kesan kepada perubahan iklim serta pemanasan global.

“Semalam kita berjaya kumpul 300 kilogram (kg) makanan yang boleh menghasilkan 702 kg karbon. Cara ini membantu kita menyelamatkan bumi.

“Dalam masa sama kita kurangkan pembaziran makanan kerana ia disedekahkan kepada keluarga berpendapatan rendah, komuniti dan rumah kebajikan sekitar sini,” katanya.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Subang Jaya Michelle Ng Mei Sze mengagihkan kupon kepada pengunjung yang membawa bekas makanan sendiri sempena program bazar Ramadan tanpa tunai Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) di Bazar Ramadan USJ 4 Subang Jaya pada 30 Mac 2023.Foto NUR ADIBAH AHMAD IZAM/SELANGORKINI

Beliau ditemui selepas melancarkan kempen berkenaan sempena program bazar Ramadan tanpa tunai Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) di sini.

Dalam program berkenaan, seramai 100 pengunjung yang membawa bekas makanan sendiri menerima kupon makanan bernilai RM10.

Pada 17 Mac, Michelle dengan syarikat sama mengumpul 177 kg lebihan makanan sepanjang tiga hari sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) berlangsung.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Subang Jaya Michelle Ng Mei Sze bergambar sebagai simbolik program bazar Ramadan tanpa tunai Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) di Bazar Ramadan USJ 4 Subang Jaya pada 30 Mac 2023.Foto NUR ADIBAH AHMAD IZAM/SELANGORKINI

Pengarang :