Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil meninjau raptai sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2023 yang menghimpunkan pengamal media, wakil persatuan wartawan tempatan dan ASEAN di Ipoh pada 27 Mei 2023. Foto Facebook Kementerian Komunikasi dan Digital
AGENDANASIONAL

Pengamal media nanti pengumuman penting PM perasmian Hari Wartawan Nasional 2023

IPOH, 28 MEI: Hari yang dinanti-nantikan kira-kira 1,000 pengamal media yang berkampung di sini bermula Jumaat lalu sempena sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2023, kini tiba dengan tumpuan semestinya kepada ucapan perasmian Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, petang ini.

Pastinya ia detik yang dinantikan seluruh pengamal media di negara ini lebih-lebih lagi selepas Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil semalam mengesahkan Perdana Menteri akan membuat beberapa pengumuman penting berkenaan hala tuju industri media.

Anwar pada majlis sambutan hari ini juga akan menyampaikan bantuan Tabung Kasih@HAWANA kepada tiga penerima terdiri daripada wartawan veteran yang menghadapi masalah daripada aspek kesihatan dan kesukaran hidup.

Sebelum acara kemuncak pada sebelah petang, antara tumpuan HAWANA 2023 yang bertemakan “Media Bebas, Tunjang Demokrasi” pada sebelah pagi hari ini semestinya forum media anjuran bersama Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dengan Institut Penyiaran dan Penerangan Tun Abdul Razak (IPPTAR).

Forum bertemakan “Masa Depan Media” itu akan dirasmikan Fahmi dan dijangka disertai kira-kira 150 peserta merangkumi wartawan, koresponden dan ahli akademik dari Singapura, Filipina, Vietnam, Indonesia, China, Jepun, Kuwait selain Malaysia.

Antara pengamal media yang menyertai Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2023 di Ipoh pada 27 Mei 2023. Foto Facebook Kementerian Komunikasi dan Digital

Sambutan HAWANA 2023 membuka tirai semalam dengan pelepasan “Media Hunt HAWANA”, iaitu pertandingan mencari harta karun bermula dari Wisma Bernama di Kuala Lumpur ke Ipoh melibatkan kira-kira 120 peserta dengan hampir 40 kenderaan yang disempurnakan Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Ni Ching.

Karnival Mini HAWANA 2023 diteruskan hari ini yang menawarkan pelbagai acara menarik kepada pengunjung dengan aktiviti seperti slot interaksi bersama personaliti Bernama, sesi ‘pocket talk’ ‘sayadigital’ serta sesi temu mesra bersama artis dan selebriti tempatan.

Tarikh 29 Mei diwartakan sebagai Hari Wartawan Nasional dan ia dipilih sempena penerbitan edisi pertama akhbar Utusan Melayu pada 29 Mei 1939.

Sambutan HAWANA 2023 dianjurkan oleh Kementerian Komunikasi dan Digital dengan pelaksanaannya dikendalikan Bernama.

– BERNAMA


Pengarang :