Dato’ Menteri Besar Selangor Dato’ Seri Amirudin Shari menyampaikan kuliah umum ketika Program Syarahan Perdana Kosmopolitan Nusantara di Universitas Paramardina, Jakarta pada 25 September 2023. Kuliah umum ini adalah sebahagian dari program lawatan kerja Dato’ Menteri Besar di Jakarta untuk menarik pelaburan dan mengembangkan sektor pendidikan dan modal insan Negeri Selangor. Turut serta Rektor Universitas Paramardina, Prof Didik J. Rachbini dan Ketua Program Studi Magister Manajemen Universitas Paramardina, Dr. Ahmad Azmy. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDANASIONAL

MB: Kepelbagaian dalam masyarakat mampu jadikan Asia rujukan dunia

SHAH ALAM, 25 SEPT: Kepelbagaian dalam masyarakat sesebuah negara di Asia menjadi salah satu kekuatan untuk rantau ini bangkit dan menjadi rujukan dunia.

Dato’ Menteri Besar berkata Malaysia, Indonesia dan negara Asia lain mempunyai pelbagai latar belakang politik, agama dan budaya namun masih ditadbir dan bekerjasama dengan baik.

“Bukan tidak ada kekasaran tetapi ia tidak jadi perang saudara seperti di Afrika, Eropah dan Amerika Syarikat.

“Perbezaan mampu menjadi kekuatan kepada rakyat dan juga bangsa kita,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada Forum Kosmopolitan Nusantara di Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Paramadina, Jakarta hari ini.

Dato’ Menteri Besar Selangor Dato’ Seri Amirudin Shari bergambar bersama selepas menyampaikan kuliah umum ketika Program Syarahan Perdana Kosmopolitan Nusantara di Universitas Paramardina, Jakarta pada 25 September 2023. Kuliah umum ini adalah sebahagian dari program lawatan kerja Dato’ Menteri Besar di Jakarta untuk menarik pelaburan dan mengembangkan sektor pendidikan dan modal insan Negeri Selangor. Turut serta Rektor Universitas Paramardina, Prof Didik J. Rachbini dan Ketua Program Studi Magister Manajemen Universitas Paramardina, Dr. Ahmad Azmy. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

Amirudin menambah walaupun negara rantau ini mempunyai pelbagai sistem pentadbiran seperti beraja, demokrasi dan rejim tentera tetapi setiap daripadanya mengamalkan konsep menghormati dan saling memperingati antara satu sama lain.

“Kekuatan itu harus didorong dengan semangat kebersamaan. Dan kebersamaan itu didorong dengan keterbukaan terhadap perbezaan.

“Ini adalah sumber kekuatan yang harus kita bangunkan setelah rantau ini maju,” katanya.


Pengarang :