Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad memaklumkan kes kusta baharu dalam negara meningkat 40 peratus kepada 256 kes pada 2023 berbanding 183 kes 2022 dalam satu kenyataan sempena Hari Kusta Sedunia pada 29 Januari 2024. Foto Facebook Dr Dzulkefly Ahmad
AGENDANASIONAL

Kerajaan belanja RM78.73 juta bantu B40 dapat rawatan di klinik swasta

SHAH ALAM, 29 FEB: Sejumlah RM78.73 juta dibelanjakan kerajaan setakat ini menerusi Skim Perubatan Madani bagi memberi khidmat perubatan kepada golongan berpendapatan rendah (B40) di klinik swasta.

Menteri kesihatan berkata fasa satu skim dilancar pada 15 Jun 2023 di 10 kawasan iaitu Kuala Lumpur, Gombak, Hulu Langat, Petaling, Klang, Johor Bahru, Kinta, Timur Laut, Kota Kinabalu dan Kuching.

“Seterusnya diperluas ke 11 lagi kawasan bagi fasa dua dan kemudiannya ke seluruh negara pada 19 September lalu yang mana berdasarkan perbelanjaan lepas dan unjuran semasa anggaran perbelanjaan seminggu di 10 daerah fasa satu adalah RM1.7 juta seminggu.

“Bermula 26 Februari Skim Perubatan Madani menumpukan kepada 10 kawasan fasa satu bagi tujuan memantapkan dan memperkemaskan lagi operasi skim ini selain mengambil kira kemampanan pembiayaan kewangan kerajaan,” kata Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Beliau menjawab soalan Dato’ Dr Alias Razak (PAS-Kuala Nerus) yang mahu tahu justifikasi kerajaan meneruskan skim berkenaan hanya di 10 daerah fasa satu di Dewan Rakyat hari ini.

Dzulkefly menjelaskan skim itu adalah inisiatif rintis bagi mengurangkan kesesakan dan waktu menunggu di Jabatan Kecemasan dan Trauma fasiliti Kementerian Kesihatan seluruh negara.

“Dalam merangka apa juga dasar kesihatan ia mesti memenuhi hasil kesihatan yang lebih baik, lebih mampan dan pembiayaan yang lebih mantap dan berjangka jauh,” katanya.


Pengarang :