Ratu terjun negara Datuk Pandelela Rinong meraih gangsa acara 10m platform wanita di Kejohanan Dunia FINA di Budapest, Hungary, pada 27 Jun 2022. Foto Facebook Majlis Sukan Negara Malaysia
AGENDASUKANKINI

Pandelela: Atlet senior sedia bersara jika sukan terjun ada pelapis berkualiti

SEPANG, 12 FEB: Datuk Pandelela Rinong hari ini berkata penerjun senior sepertinya boleh bersara, jika ada atlet pelapis yang boleh mengatasi mereka.

Namun demikian beliau berkata sehingga kini, Malaysia masih belum mempunyai kumpulan pelapis yang mampu menyaingi mereka serta atlet antarabangsa, dan beliau masih mahu memikul tanggungjawab sebagai penerjun negara.

“Bagi kami, hendak bersara boleh, tetapi atlet pelapis kena berjaya menang mengatasi kami, baru mereka ada peluang untuk lawan dengan penerjun luar negara.

“Saya boleh kata untuk acara saya (10 meter (m) platform), jurangnya masih jauh. Sekarang ini saya kena tengok atlet pelapis dahulu, peranan saya sekarang ialah mengisi kekosongan dalam pasukan,” katanya ketika ditemui pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini.

Pandelela, 30, berkata atas sebab itu, walaupun gagal untuk menempah slot ke Sukan Olimpik Paris 2024 pada Kejohanan Akuatik Dunia, Doha baru-baru ini, beliau masih belum berhasrat menamatkan karier sebagai penerjun negara meskipun gagal menempah slot ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Beliau yang memenangi pingat perak di Sukan Olimpik Rio 2016, gagal menempah slot ke Sukan Olimpik Paris 2024, setelah terkandas awal dalam acara 10m platform individu wanita dan menamatkan acara 10m platform seirama di tempat ke-12 bersama gandingannya Nur Dhabitah Sabri.

Dalam pada itu, Pandelela berkata program pembangunan sukan terjun perlu diperkuat, bagi mencari kumpulan pelapis yang ‘ampuh’ untuk mewakili negara pada masa depan.

Beliau berkata sebelum ini, dia telah memberi amaran apabila acara terjun wanita dibatalkan di Sukan Malaysia (Sukma), namun ia seolah-olah tidak didengari pihak berkenaan.

Sementara itu, Nur Dhabitah mengakui kecederaan triseps yang dialami menjadi punca utama beliau tidak beraksi cemerlang di Doha baru-baru ini.

“Saya mengalami triseps tertarik, nak peluk kaki pun tak boleh. Ia terjadi semasa hari pertama latihan di Doha. Apatah lagi air sejuk, mereka tidak sediakan air panas untuk penerjun,” katanya.

Selain tidak beraksi cemerlang bersama Pandelela, Nur Dhabitah turut menampilkan aksi hambar apabila gagal menyerlah dalam acara kegemarannya 3m papan anjal, setelah berada di kedudukan ke-24 dengan 238.15 mata.

Bagi acara 3m papan anjal seirama, Nur Dhabitah yang bergandingan bersama Wendy Ng hanya meraih 258.30 mata untuk berada di tempat kesembilan, sekali gus gagal mara ke pentas final.

— BERNAMA

 


Pengarang :