Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ketika sidang media selepas Majlis Sesi Libat Urus Kementerian Dalam Negeri bersama Badan Pengurusan Keharmonian Agama di Putrajaya pada 9 Oktober 2023. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

KDN tambah baik proses mohon taraf warganegara, pertimbang temu duga santai

IPOH, 4 MAC: Proses temu duga yang lebih santai antara yang sedang dipertimbangkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam menambah baik permohonan bagi mendapatkan taraf kewarganegaraan melalui penaturalisasian.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata pihaknya bersama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) akan meneliti penambahbaikan yang boleh dilaksanakan bagi memudahkan permohonan taraf kewarganegaraan di bawah Perkara 19 (1) Perlembagaan Persekutuan itu.

“Antaranya kaedah pelaksanaan temu duga tidak terlalu ketat, tidak terlalu skema dan kita hendak olah dalam suasana yang lebih santai, kondusif dan menghilangkan rasa gemuruh,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Program Menyemai Kasih Rakyat Bersama Menyantuni Penghuni Rumah Seri Kenangan, Ulu Kinta di sini hari ini.

Beliau berkata sebanyak 12,000 permohonan kewarganegaraan daripada 49,000 keseluruhan yang sedang diproses oleh JPN merupakan di bawah Perkara 19 (1) ketika ini.

Terdahulu, beliau menyaksikan Program Ujian Pengetahuan Bahasa Melayu (UPBM) di Kompleks KDN di sini yang dihadiri seramai 56 pemohon taraf kewarganegaraan mengikut proses penaturalisasian itu yang berusia antara 70 hingga 100 tahun.

Dalam perkembangan lain, Saifuddin membidas laporan yang mendakwa pelaksanaan Program Pelepasan Banduan Secara Berlesen (PBSL) menerusi tahanan di rumah adalah usaha untuk membebaskan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sebaliknya beliau berkata cadangan itu merupakan inisiatif kerajaan dalam mengurangkan kesesakan di kesemua 43 penjara seluruh negara yang sedang menempatkan 80,000 penghuni.

“Saya hendak sanggah naratif nakal yang dimainkan segelintir media kononnya hendak meletakkan Najib di bawah tahanan di rumah.

Punyalah nakal sampai tidak boleh tengok perspektif kurangkan kesesakan penjara khususnya untuk untuk kategori tertentu, ada panel menilainya bagi jenis kesalahan yang kami cadangkan hanya mereka dijatuhkan hukuman penjara kurang empat tahun,” katanya.

Sabtu lepas, Saifuddin dilaporkan berkata kerajaan secara prinsip bersetuju untuk memulakan PBSL menerusi tahanan di rumah kepada banduan yang menjalani hukuman empat tahun dan ke bawah sebagai usaha mengurangkan kesesakan penjara.

Beliau dilaporkan berkata KDN kini dalam proses meneliti kaedah pelaksanaan inisiatif itu dari sudut peruntukan undang-undang berkaitan bagi memastikan sama ada akta serta peraturan sedia ada perlu digubal atau tidak.

Terdahulu, sebanyak lima permohonan gantian kad pengenalan telah diproses dan diserahkan kepada penghuni Rumah Seri Kenangan Ulu Kinta pada hari ini.

Program MEKAR bersama penghuni Rumah Seri Kenangan Ulu Kinta merupakan program berkala anjuran Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Negeri Perak ke rumah kebajikan serta perlindungan bagi menangani isu keciciran dokumen pengenalan diri dan memudahkan urusan pendaftaran atau gantian dokumen MyKad.

Program MEKAR JPN merupakan satu program turun padang yang mana urusan pengeluaran dokumen pengenalan diri seperti MyKad dan sijil kelahiran disediakan kepada golongan orang kurang upaya (OKU), warga emas, pesakit terlantar dan mereka yang tinggal di pedalaman.

– BERNAMA


Pengarang :