Pemain perseorangan negara Ng Tze Yong semasa beraksi menentang pemain Brunei Kah Kit Kan pada Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 di Pusat Konvensyen Setia City (SCCC) pada 13 Februari 2024. Foto BERNAMA
AGENDASUKANKINI

Piala Thomas: Status Tze Yong cetus tanda tanya, perlu jalani ujian MRI

KUALA LUMPUR, 16 APRIL: Status pemain perseorangan lelaki negara Ng Tze Yong kembali mencetuskan resah apabila dikhabarkan mungkin tidak dapat bersama skuad negara ke Piala Thomas 2024 di Chengdu, China pada 27 April hingga 5 Mei ini.

Ia berikutan makluman daripada Pengarah Kejurulatihan Akademi Badminton Malaysia (ABM) Rexy Mainaky yang mengatakan pemain di ranking ke-18 perlu menjalani Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) hari ini bagi menentukan kecergasannya.

“Saya akan bincang dengan Michelle Chai (Pengarah Pentadbiran ABM). Setakat ini tidak boleh cakap dia tak pergi (Piala Thomas) sebab kita sebagai jurulatih dan pihak pengurusan sudah buat yang termampu.

“Kita belum dapat apa-apa maklumat (dari MRI dan doktor) kerana pada perjumpaan lepas, jurulatih kata Tze Yong mahu main. Hendrawan beritahu doktor di Institut Sukan Negara (ISN) sendiri keliru dengan situasi (kecederaan) Tze Yong sekarang,” katanya kepada pemberita selepas sesi latihan di ABM Bukit Kiara hari ini.

Tze Yong disahkan mengalami kecederaan belakang pada Kejohanan Berpasukan Asia (BATC) 2024 di Shah Alam, pada Februari lepas dan telah menjalani pembedahan.

Pemain berusia 23 tahun itu terpaksa menarik diri daripada menyertai Kejohanan Badminton Asia (BAC) 2024 di Ningbo, China baru-baru ini sekali gus terlepas peluang membuat penampilan sulung di Sukan Olimpik Paris 2024.

Bagaimanapun pada minggu lepas, BAM mengumumkan Tze Yong antara barisan pemain perseorangan lelaki negara yang akan menggalas tugas di Piala Thomas.

Rexy berkata jika penukaran pemain dibenarkan, tempat Tze Yong mungkin digantikan dengan seorang lagi pemain negara Eogene Ewe yang menduduki ranking ke-201 dunia.

“Setakat ini kita ada lima pemain namun dalam situasi sekarang Eogene Ewe merupakan paling terbaik untuk menggantikan tempat itu. Namun pengalaman saya, setiap pemain dalam pasukan perlu bersedia untuk bermain terutama pemain perseorangan,” katanya.

Sementara itu, Rexy memaklumkan gandingan juara dunia 2022 Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Goh Sze Fei akan memulakan latihan Piala Thomas esok manakala Nur Izzudin Rumsani menyertai pasukan pada Khamis ini.

BAM sebelum ini menyenaraikan Lee Zii Jia, Tze Yong, Leong Jun Hao, Cheam June Wei, Justin Hoh, Aaron Chia-Soh Wooi Yik, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani dan Muhammad Haikal Nazri bagi saingan Piala Thomas 2024.

Malaysia yang diletak selaku pilihan kelima kejohanan edisi 2024 itu diundi dalam Kumpulan D bersama jaguh Eropah yang juga juara 2016 Denmark, Hong Kong dan Algeria bagi saingan Piala Thomas.

— BERNAMA


Pengarang :