EXCO Perumahan Borhan Aman Shah ketika ditemui media pada Program Seminar Pemantapan pengurusan Bangunan kediaman berstrata (c-smart) siri 2 tahun 2024 di Pusat Konvension Midland, Seksyen 7 Shah Alam pada 12 Jun 2024. Foto NUR ADIBAH AHMAD IZAM/SELANGORKINI
BERITA UTAMAEXCOSELANGOR

EXCO: Lebih 3,000 unit Skim Smart Sewa ditawar menjelang 2026

SHAH ALAM, 12 JUN: Lebih 3,000 unit Rumah SelangorKu bawah Skim Smart Sewa akan disediakan menjelang 2026 sebagai usaha membantu pasangan muda yang baharu berkahwin.

EXCO perumahan berkata inisiatif juga merupakan strategi pentadbiran dalam memastikan rakyat negeri ini mampu memiliki kediaman sendiri.

“Menerusi skim ini, pasangan baharu mendirikan rumah tangga boleh menyewa selama lima tahan dengan harga berpatutan. Ini bantu mereka memulakan hidup baharu.

“Selepas tempoh itu, 30 peratus duit bayaran sewa mereka akan diguna sebagai deposit untuk belian Rumah Idaman atau Rumah Harapan,” kata Borhan Aman Shah.

Beliau ditemui selepas merasmikan seminar pemantapan pengurusan bangunan kediaman strata Selangor @SMART 2024 di sini hari ini.

Skim Smart Sewa memberi peluang kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana untuk memiliki kediaman sendiri.

Dengan tempoh sewaan maksimum lima tahun, penyewa akan diberi pemulangan sewaan sebanyak 30 peratus daripada jumlah sewaan bersih yang dibayar apabila mereka tidak lagi tinggal di unit berkenaan.

Menjelang 2025, Kerajaan Selangor menyasar pembinaan 60,000 unit kediaman menerusi Dasar Perumahan Rumah Selangorku 3.0.


Pengarang :