Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah berkenan melakukan gimik pelancaran Bas Elektrik Percuma Majlis Bandaraya Petaling Jaya di ibu pejabat pihak berkuasa tempatan itu di Petaling Jaya pada 20 Jun 2024. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
BERITA UTAMAPBTSELANGOR

Raja Muda rasmi bas elektrik percuma, ke arah PJ jadi bandar raya bebas karbon

SHAH ALAM, 20 JUN: Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah berkenan melancarkan bas elektrik percuma Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sini, hari ini.

Majlis sempena program Gagasan Rumpun Selangor mempamerkan dua bas elektrik terbaharu sebagai projek perintis ke arah menjadikan Petaling Jaya bandar raya bebas karbon menjelang 2030.

Tengku Amir Shah yang berkenan menaiki bas elektrik berkenaan dibawa ke beberapa lokasi menarik bersama EXCO Kemajuan Desa Datuk Rizam Ismail serta pemimpin tempatan.

Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah berkenan melihat ruang dalaman bas ketika majlis pelancaran Bas Elektrik Percuma Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di ibu pejabat pihak berkuasa tempatan itu di Petaling Jaya pada 20 Jun 2024. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Dalam pada itu, Datuk Bandar Petaling Jaya Mohamad Zahri Samingon berkata tahun ini genap 10 tahun MBPJ menyediakan perkhidmatan bas percuma kepada masyarakat.

“Semuanya bermula melalui insiatif MBPJ menyediakan bas komuniti sebanyak tiga kali sehari pada 2008. Kemudian kita perkenalkan bas percuma pada April 2014.

“Sekarang perkhidmatan ini sudah semakin meluas meliputi kawasan seluas 112.5 kilometer dengan 211 hentian di seluruh Petaling Jaya selain kekerapan antara 20 hingga 25 minit,” katanya kepada pemberita.

Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah berkenan mendengar taklimat laluan Bas Elektrik Percuma Majlis Bandaraya Petaling Jaya pada majlis perasmian bas berkenaan di ibu pejabat pihak berkuasa tempatan itu di Petaling Jaya pada 20 Jun 2024. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Menurut Mohamad Zahri, usaha MBPJ turut diiktiraf Malaysia Book of Records pada 2017 bagi kategori pihak berkuasa tempatan paling banyak menyedia perkhidmatan bas percuma.

Jelasnya, MBPJ komited menjayakan Dasar Pengangkutan Awam Petaling Jaya 2030 sekali gus menyaksikan bandaraya itu dilengkapi 100 peratus kemudahan awam.

“Menjelang 2030, kita sasarkan Petaling Jaya dilengkapi kemudahan awam 100 peratus dan usaha itu perlu dilakukan dengan kerjasama semua pihak termasuk masyarakat sekitar,” katanya.

Bas Elektrik Percuma Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang dirasmikan oleh Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah di ibu pejabat pihak berkuasa tempatan itu di Petaling Jaya pada 20 Jun 2024. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Pengarang :