AGENDAJENAYAH

Seludup pil kuda, empat individu termasuk wanita ditahan

KOTA BHARU, 20 JUN: Empat individu termasuk seorang wanita tempatan ditahan kerana disyaki menyeludup 2,170 pil kuda di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Lakota, Jeli, semalam.

Turut disita ialah dua buah kereta jenis Mitsubishi Triton dan Proton Satria dengan nilai keseluruhan rampasan termasuk dadah dianggarkan bernilai RM64,660.

Ketua Polis Daerah Jeli Supt Saari Yaacob dalam kenyataan hari ini berkata kesemua suspek berusia lingkungan 22 hingga 45 tahun itu ditahan pada 10 pagi dalam operasi Total Enforcement The War On Drugs.

Beliau berkata hasil pemeriksaan di rumah berkenaan, polis menjumpai balutan kertas mengandungi 10 paket plastik berisi 2,000 biji pil yaba dan sebuah beg dompet berisi sepaket plastik mengandungi 170 biji pil itu serta lima liter air ketum.

“Saringan ujian air kencing mendapati kesemua suspek positif dadah jenis metamphetamine. Kesmeua suspek yang ditahan memiliki rekod lampau berkaitan jenayah dan dadah,” katanya.

Saari berkata kesemua suspek direman selama tujuh hari bermula hari ini hingga 26 Jun, manakala kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952, Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 dan Bahagian III Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan Harta) 1988 A 340.

— BERNAMA

 


Pengarang :