Jadi negeri pengeluar minyak tapi paling rasai kesan kenaikan

minyak sabah sarawakSHAH ALAM, 5 SEPTEMBER: Sekalipun Sabah dan Sarawak antara negeri pengeluar minyak di negara ini, penduduk mereka sebaliknya paling teruk menerima kesan kenaikan harga bahan api itu.

Sebagai satu daripada tiga negeri pengeluar, Ahli Parlimen Bandar Kuching, Chong Chien Jen, berkata penduduk Sarawak dan Sabah patut menikmati kelebihan dalam hal berkaitan minyak.

“Harga minyak naik, kita untung lebih besar. Kalau kita ikut trend – apabila harga minyak lebih tinggi, keuntungan Petronas lebih tinggi.

“Walaupun minyak naik, kita kaut lebih keuntungan. Sarawak dan Sabah lebih-lebih lagi memandangkan kita antara satu daripada tiga negeri yang keluarkan minyak.

“Sepatutnya orang Sarawak dan Sabah menikmati lebih kelebihan hasil pengeluaran minyak sebaliknya jadi lebih susah,” katanya kepada TV Selangor.

Sebaliknya, beliau berkata, kesan kenaikan harga minyak amat dirasai penduduk pedalaman Sabah dan Sarawak berikutan kos pengangkutan dan barangan, naik.

Ia berikutan, katanya keluasan kedua-dua negeri itu menyebabkan kos penghantaran keluar masuk barang bertambah.

“Sebelum kenaikan harga minyak, kos pengangkutan jauh lebih tinggi dari Semenanjung.

“Banyak (harga) barangan keperluan harian lebih tinggi. Untuk penduduk di pedalaman lebih tinggi. Kesan (kenaikan) teruk sekali dirasai orang kampung dan pedalaman,” katanya.

– FZL


Pengarang :