Rakyat malang kerana pemimpin rasuah

nik-nazmi batik 01SHAH ALAM 18 Sept : Agenda pemerkasaan ekonomi tidak dapat disalurkan terus kepada rakyat sekiranya program-program kerajaan terus dicemari penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan oleh pemimpin-pemimpin politik dan kakita-ngan terlibat.

Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata adalah amat malang bagi rakyat sekiranya pemimpin dan pegawai yang diberi amanah mengkhianati kepercayaan yang diberikan.

Beliau berkata demikian bagi mengulas penahanan seorang bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) pada 13 September lepas bagi membantu sia-
satan berhubung tuduhan salah guna dana Program Akhiri Zaman Miskin 1Azam.

?Suatu yang malang kepada negara, khususnya rakyat, apabila rasuah menjadi amalan biasa pemimpin dalam negara ini.

?Malah, saya yakin rakyat tidak terkejut dengan pendedahan ini, kerana rasuah di kalangan pemimpin negara sebelum ini banyak didedahkan oleh badan antarabangsa, termasuk agensi kerajaan,? jelasnya.

1azamProgam 1Azam adalah program perintis yang diuruskan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, dan mensasarkan golongan miskin tegar melalui latihan kemahiran dan penyediaan peluang pekerjaan.

Sehubungan dengan pena-hanan itu, Nik Nazmi berharap keadilan dapat ditegakan dan hukuman setimpal dikenakan ke atas pesalah rasuah.

?Syabas atas kerja SPRM dan berharap sekirannya kes ini kukuh, peguam negara akan mengambil tindakan sewajarnya agar keadilan diperolehi.

?Kita tidak mahu kelemahan sebelum ini terus berulang, sebelum ini SPRM mengemukan beberapa kes rasuah, tetapi apabila sampai kepada Peguam Negara tiada apa-apa pendakwaan yang dilakukan,? jelasnya ketika dihubungi Selangor Kini.


Pengarang :