MBPJ laksana sistem had masa letak kenderaan

parking mb[jSHAH ALAM 19 OKT : Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) meluluskan pelaksanaan sistem had masa meletak kenderaan secara percubaan tiga bulan di Pusat Bandar Dataran Sunway, PJU 5, Kota Damansara, Petaling Jaya.

Sekretariat Media MBPJ berkata, had masa ditetapkan adalah untuk tempoh masa dua jam bermula pada 15 Oktober lepas sehingga 14 Januari 2014.

Katanya, sistem itu dilaksanakan bagi mengurangkan masalah kesesakan lalulintas di kawasan pusat bandar akibat peletakkan kenderaan diletak secara berlapis.

“Ia bertujuan menggalakkan pemilik kenderaan meletakkan kenderaan untuk tempoh masa lama menggunakan kemudahan tempat letak kereta di Kompleks Letak Kereta yang disediakan,” kata dalam satu kenyataan.

Katanya, pemandu kenderaan yang meletak kenderaan untuk tempoh masa singkat kurang dari dua jam digalakkan meletak kenderaan di atas jalan (on street parking).

Kemudahan petak letak kereta yang disediakan di kawasan Pusat Bandar Dataran Sunway adalah seperti berikut :-

petak parking

Katanya, orang awam diminta memberikan kerjasama penuh dengan mematuhi had masa ditetapkan.

Kegagalan mematuhi had masa ini akan menyebabkan kenderaan mereka di kunci dan MBPJ akan mengambil tindakan menunda kenderaan yang diletakkan di luar petak kereta.

Pandangan orang awam tentang pelaksanaan sistem had masa meletak kenderaan ini bolehlah disalurkan terus ke alamat emel berikut :- [email protected] atau hubungi Jabatan Kejuruteran, Majlis Bandaraya Petaling Jaya di talian 03-79584221.


Pengarang :