MAIS: 26 Unit Rumah Tidak Selamat Di Duduki

SHAH ALAM, 1 FEB: Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa kesemua 26 premis wakaf di Desa Fahmi, Klang yang diwakafkan oleh pewakaf Dr Kamarul Zaman Hajar dikosongkan disebabkan rumah tersebut tidak selamat untuk diduduki.
Setiausaha MAIS, Mohd Haniff Hassan berkata 26 unit rumah teres dan sebuah banglo yang diwakafkan sejak 2006 tersebut tidak menepati spekifikasi pihak berkuasa tempatan.

Katanya sebelum ini banglo tersebut telah diserahkan kepada Lembaga Zakat Selangor walau pun tujuan asal pewakaf untuk manfaat wakaf am.

Menurut Haniff, MAIS telah menyewa rumah-rumah teres sedia ada dengan wang sewaan disalurkan ke Akaun Manfaat Wakaf untuk maslahat umum.

Berhubung pengosongan tersebut beliau berkata pada awal 2011 premis-premis tersebut didapati tidak selamat diduduki.Manakala kerja-kerja penyenggelaraan dilakukan secara berfasa.

“Barangan seperti pintu, grill, kipas, tangki air dan lain-lain dibuka dan disimpan dengan selamat bagi mengelak kecurian.” kata beliau.


Pengarang :