1MDB: BNM patut siasat, bukan tutup fail

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 9 JUN: Keputusan pihak berkuasa kewangan luar negara menjalankan siasatan terhadap bank di negara masing-masing membabitkan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dianggap tamparan kepada Bank Negara Malaysia (BNM).

Mantan Pengarah BNM, Dr Rosli Yaakob, berkata hal ini ekoran Gabenor barunya, Datuk Muhammad Ibrahim bukan sahaja enggan melakukan siasatan sama, malah lebih berminat menutup fail siasatan terhadap 1MDB.

rosli“Memang ada perkembangan dalam isu 1MDB selepas Gabenor BNM baru mengambil alih tetapi perkembangannya bukan bersifat untuk meneruskan penyiasatan supaya pihak bertanggungjawab melarikan wang negara dibawa ke muka pengadilan.

“Sepatutnya BNM menyertai penyiasatan negara lain seperti Amerika, Switzerland dan Singapura kerana kalau negara ini membuat siasatan tetapi kita berdiam diri, ini memberi tamparan kepada BNM itu sendiri,” katanya kepada SelangorKini.

Rosli berkata, BNM hanya mengenakan denda kepada 1MDB sekali gus membuktikan syarikat sarat hutang itu ada melakukan kesalahan peraturan kewangan.

“BNM juga menutup siasatan ke atas 1MDB, maknanya dia tutup buku di mana ini perkembangan yang tidak positif dan menjejaskan nama baik institusi itu.

“Saya tidak melihat perkembangan positif untuk menyelesaikan skandal 1MDB ini sehingga pihak bertanggungjawab dibawa ke pengadilan,” katanya.

-AA-


Pengarang :