KUALA LUMPUR, 31 Mac — Orang ramai turut diberikan produk makanan dan sayur-sayuran secara percuma pada Majlis Pelancaran Food Bank Malaysia Peringkat Parlimen Pandan di Sekolah Menengah Kebangsaan Pandan Mewah hari ini. Program Food Bank Malaysia adalah salah satu inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan bertujuan untuk membantu meringankan kos sara hidup rakyat selain mengurangkan pembaziran. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna telah melaksanakan program perintis pertama di Pulau Pinang pada Ogos dah telah dijadikan penanda aras untuk dilaksanakan ke beberapa buah negeri lain seperti Kelantan, Melaka, Johor, Perak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan. — fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NATIONAL

新春统制品增至16种 贸消部价格管制14天

(布城16日讯)国内贸易及消费人事务部配合华人农历新年,宣布16种食材从1月20日至2月2日被列为春节统制品,为期14天。

国内贸消部长拿督斯里赛夫丁表示,今年的价格管制期比去年增加4天,统制品清单也比去年增加3种食材,新增的食材分别是红辣椒、番茄及中国进口马铃薯。

他说,其他统制品包括鸡肉、鸡蛋、蔬菜、干粮、海产及猪肉。

“庆祝农历新年的社群对这些物品的需求量高,因此必须进行价格管制以稳定价格及市场供应。”

赛夫丁1月15日在记者会上说,部门将保证这16种统制品在价格管制期间的供应充足。

“在13种统制品当中,今年白蒜的零售价从去年的每公斤7令吉,增至9令吉;猪肉及猪肉脂肪的零售价则从去年的每公斤15令吉,增至16令吉。”

他说,随着畜牧业者面对水电、运输、薪金及饲料成本上涨,因此价格有所调涨。

“贸消部在2011年价格控制及反暴利法令之下落实价格统制,不遵守条规的商家将被受严厉对付。”

他说,去年贸消部展开2万9543次检查,大部分的违例行为分别是没放粉红色标签、没标价及统制品的售价超出顶价。

 


Pengarang :