PENDIDIKAN SELANGOR

Sikap baik dan mantap insaniah kunci hadapi zaman baharu

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

SUBANG JAYA, 20 MAC: Mempunyai sikap baik dan mantap kemahiran insaniah adalah kunci utama bagi mahasiswa dalam menghadapi arus perkembangan teknologi.

Dekan Fakulti Inovasi dan Teknologi Taylor’s University, Professor Dr David Asirvatham berkata, ketika ini banyak pekerjaan dijalankan secara automatik dan tahap teknologi kepintaran buatan (AI) bakal menyaingi manusia.

“Kunci utama kekal relevan ketika ini adalah mempunyai sikap yang baik. Jika kita ada sikap baik, kita akan bersungguh meneroka pengetahuan baru.

“Selain itu, memiliki kemahiran insaniah (soft skill) seperti kemahiran berkomunikasi penting pada masa ini. Jika ada dua perkara ini, tidak perlu bimbang segala perubahan zaman,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Program Smart Selangor AWS Students Awareness, di Taylor’s University, di sini, hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata, banyak kelebihan dan manfaat jika mahasiswa mendalami pengetahuan berkaitan pengkomputeran awan (cloud computing).

“Antaranya, jika dahulu untuk membina server memakan masa seminggu, hari ini kita tidak perlu lagi membeli server berbentuk fizikal, terus ke cloud dan pasang (install) perkara yang kita mahu,” katanya.

Terdahulu, Udemy penyedia pembelajaran dalam talian, dalam kajiannya menyenaraikan kemahiran berkomunikasi sebagai 10 kemahiran terpenting bagi seorang pekerja pada 2019.


Pengarang :