Atlet karate negara Muhammad Arif Afifuddin Ab Malik ketika aksi final acara Kumite (tempur) bawah 84kg lelaki, menentang Daniyar Yuldashev dari Kazakhstan di Gimnasium Pusat Sukan Linping pada 7 Oktober 2023. Foto Facebook Bernama
AGENDASUKANKINI

Makaf janji elaun bulanan jika atlet duduki ranking lima terbaik dunia

PETALING JAYA, 4 MAC: Persekutuan Karate Malaysia (MAKAF) menjanjikan imbuhan elaun bulanan kepada atlet yang berjaya menduduki ranking lima terbaik dunia, bermula tahun ini.

Presidennya, Datuk Nur Azmi Ahmad berkata langkah berkenaan diambil badan induk itu dalam usaha memberikan tonik tambahan kepada atlet agar berusaha lebih gigih untuk menampilkan prestasi cemerlang pada masa akan datang.

Setakat ini. atlet karate negara, C. Shahmalarani berada di ranking ke-20 dunia dan Muhammad Arif Afifuddin Ab Malik di tempat ke-40.

“Elaun bulanan dari MAKAF akan diberi selagi atlet berkenaan mampu mengekalkan kedudukan tersebut…ini sebagai menghargai pencapaian mereka,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Tahunan MAKAF 2024, di sini, semalam.

Terdahulu dalam majlis sama, Nur Azmi menyerahkan insentif daripada MAKAF berjumlah RM20,000 kepada lima atlet yang berjaya menyumbang pingat buat negara pada tahun 2023 dan awal 2024.

Lima atlet berkenaan adalah atlet kumite Muhammad Arif, Shahmalarani, Lovelly Ann Roberth, Niathalia Sherawinnie Yampil dan Naccy Elly Evvaferra Rojin.

Muhammad Arif sebelum ini merangkul emas kategori kumite individu lelaki 84 kilogram (kg) pada Sukan Asia Hangzhou 2022 manakala Shahmalarani memperoleh pingat emas acara wanita bawah 50 kilogram di Kejohanan Karate 1 Siri A Persekutuan Karate Dunia (WKF) di Larnaca, Cyprus, bulan lepas.

Lovelly Anne pula telah menghadiahkan pingat perak acara kata wanita pada Sukan Asia Hangzhou 2022 dan merangkul pingat perak acara kata berpasukan bersama Niathalia dan Naccy pada temasya sukan sama.

– BERNAMA


Pengarang :