MPS roboh 10 gerai,3 warga asing ditahan

roboh premis Majlis Perbandaran Selayang 01

SELAYANG , 26 Sept : Operasi bersepadu membabitkan Majlis Perbandaran Selayang, Jabatan Imigresen, Syabas, TNB dan polis dijalankan di Kolam Air Panas, di sini.

Hasil pantauan MPS, 10 buah gerai haram yang beroperasi selama 10 tahun, diroboh.

Sebelum ini banyak notis dan kompaun dikeluarkan, yang terbaru, notis bertarikh 2 september diberikan kepada peniaga terlibat, namun tidak diendahkan.

roboh premis Majlis Perbandaran Selayang 02“Dakwaan peniaga di sini mengatakan kami mengambil tindakan tanpa notis adalah tidak benar sama sekali,” kata Penolong Pegawai Penguatkuasa, Megat Ainul Fadhil Ainul Fadzil.

“Gerai-gerai ini didapati menceroboh tanah Kerajaan Negeri dan diambil tindakan meroboh di bawah notis halangan 46(1)a Akta Parit danBangunan 1974.

“Hasil pantauan yang dibuat, didapati premis ini juga tidak menjaga kebersihan dan memberikan pandangan negatif kepada pelancong,” katanya.

Menurut beliau, kawasan ini bakal dibangunkan menjadi salah satu kawasan pelancongan di masa akan datang.

roboh premis Majlis Perbandaran SelayangOperasi ini disertai kira-kira 50 orang penguatkuasa termasuk imigresen.

Pemilik-pemilik gerai ini kesemuanya berasal dari luar Selangor dan menjadikan premis sebagai tempat tinggal.

Peniaga ini pernah memohon permit, namun ditolak kerana lokasi terbabit tidak sesuai memandangkan kawasan terbabit bakal dinaiktaraf.

Sementara itu, Jabatan Imigresen yang diketuai Norazilawati Che Anuai Tim, berjaya menahan tiga warga asing, dua warga Bangladesh, di bawah kesalahan menyalahgunakan pas kerja, manakala seorang wanita warga Indonesia menetap lebih masa.

Kesemua mereka ditahan selama 14 hari untuk sisatan dan jika disabit kesalahan akan dikenakan hukuman kompaun, diusir atau didakwa.


Pengarang :