PPIM, PERMAS saran semua restoran henti jual rokok | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

PPIM, PERMAS saran semua restoran henti jual rokok

KUALA LUMPUR, 19 JAN: Pengusaha restoran di negara ini disaran menghentikan penjualan rokok bagi menyahut seruan kerajaan yang menguatkuasakan larangan merokok di premis makanan bermula 1 Januari lalu.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, inisiatif itu yang diambil Restoran Pelita Samudra Pertama (M) Sdn Bhd (Pelita) perlu disokong dan wajar dicontohi pengusaha restoran lain.

“Jika kita lihat di United Kingdom, rokok biasanya tidak dijual secara umum sebaliknya dijual di tempat khas,” katanya.


Saranan itu turut disokong Presiden Persatuan Pengusaha Makanan Melayu Islam Wilayah Persekutuan & Selangor (Permas), Ayob Abd Majid yang berkata, pengusaha boleh menjana pendapatan sampingan dengan menjual produk lain lebih bermanfaat kepada pelanggan.

“Lagipun jika kita lihat penjualan rokok di kaunter restoran tidak memberi margin keuntungan yang besar, jadi saya yakin tiada masalah jika setiap restoran menghentikan penjualannya dan mencari inisiatif lain yang boleh membantu beri keuntungan kepada restoran,” katanya.

Baru-baru ini, Restoran Pelita dilapor menghentikan penjualan rokok di semua 28 restorannya di seluruh negara berkuat kuasa 16 Januari lalu.

SUMBER: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next