Wanita bertudung mesti bebas dari diskriminasi

yeo bee  yinSHAH ALAM 11 SEPTEMBER : Mana-mana syarikat tidak boleh mendiskriminasikan wanita-wanita yang bertudung dalam proses pengambilan kerja atau perlantikan jawatan, tegas Adun Damansara Utama, Yeo Bee Yin.

Beliau berkata, majikan sepatutnya menghormati hak kakitangan melaksanakan tuntutan agama dan tidak wajar pihak majikan memaksa mereka untuk meninggalkan tuntutan itu.

“Pihak syarikat patut mengambil pekerja mereka berasaskan merit dan kecekapan,” kata Bee Yin dalam kenyataan medianya.

Baru-baru ini tersebar status Facebook seorang wanita, Mira Kamil, tersebar luas apabila beliau berkongsi pengalamannya didiskriminasi hanya kerana beliau bertudung.

Beliau mendakwa tidak diterima bekerja di beberapa kedai bertaraf antarabangsa di KLCC hanya kerana beliau melaksanakan tuntutan agamanya.

“Syarikat perlu melayan calon pekerja mereka secara adil dan saksama dalam proses pengambilan kerja,” kata Bee Yin.

Jelas Bee Yin, Perlembagaan Persekutuan menyatakan, tidak boleh ada diskriminasi terhadap warganegara atas alasan agama, ras, keturunan, tempat lahir atau jantina dalam mana-mana undang-undang.

Malahan tidak boleh juga berlaku diskriminasi dalam pelantikan kepada jawatan atau pekerjaan.

“Ekonomi akan mendapat manfaat apabila syarikat bebas daripada sebarang bentuk diskriminasi dengan pekerja terbaik diambil bagi menguruskan syarikat,” kata beliau.


Pengarang :