Ahli Parlimen Hulu Selangor tidak telus salur bantuan

apartment anggerik bukit beruntungRAWANG 22 OKT: Penduduk pangsapuri Anggerik, Bukit Beruntung, dekat sini, menyifatkan Ahli Parlimen Hulu Selangor, P Kalamanathan tidak telus dalam menyalurkan bantuan bagi kerja pembaikan bumbung yang rosak di perumahan berkenaan.

Kebanyakan penduduk di pangsapuris berkenaan turut mendakwa Kamalanathan menyalurkan bantuan pembaikan itu hanya kepada beberapa individu tertentu.

Penduduk, Maheran Yeop, 55, menyifatkan tindakan Ahli Parlimen itu sebagai ‘pilih kasih’ dan hanya membantu kroninya bagi mengatasi masalah bumbung bocor dan reput di semua bangunan pangsapuri itu yang menjadi masalah utama kerana boleh mengancam nyawa mereka, selain peningkatan masalah kecurian.

“Saya difahamkan Ahli Parlimen itu ada membuat pembaikan tetapi hanya kepada sesetengah penduduk. Tindakan ini menimbulkan rasa tidak puas hati penduduk yang lain kerana kami menghadapi banyak masalah ekoran bumbung bocor dan reput.

“Selain bocor, kami khuatir jika bumbung usang tercabut apabila angin kencang. Kejadian buruk juga pernah menimpa saya apabila angin kencang menyebabkan serpihan bumbung jatuh ke bawah yang cukup merisaukan kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Sebelum ini, lebih 1,000 keluarga menetap di kawasan itu menghadapi masalah apabila bumbung pangsapuri mereka musnah dalam kejadian ribut beberapa tahun lepas menyebabkan ramai berpindah keluar, sekali gus menurunkan nilai hartanah di kawasan itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pernah meluluskan peruntukan RM15.6 juta bagi membaiki dan membaik pulih bumbung rosak di 50 blok pangsapuri kos rendah di Bukit Sentosa dan Bukit Beruntung dalam sesi tinjauannya, pada 2010.

Seorang lagi penduduk, Aris Jamian, 45, berkata pihak terbabit hanya melawat mereka apabila menjelang Pilihan Raya dengan menjanjikan pelbagai tawaran sejak dia menetap di pangsapuri, lapan tahun lalu.

“Namun, selepas Pilihan Raya semuanya adalah ‘janji tinggal janji’. Kami sangat bimbang memikirkan keselamatan diri kerana masalah ini turut menyebabkan rumah menjadi banjir setiap kali hujan.

“Banjir sudah kerap berlaku menyebabkan rumah kotor dan kami sekeluarga terpaksa menyimpan dokumen penting dan barangan elektrik di bahagian selamat. Penduduk ingin meminta jasa baik Kerajaan Negeri untuk membaik pulih pangsapuri kami yang semakin uzur dan tidak mempunyai lampu di kawasan sekitar,” katanya.

Tinjauan TV selangor mendapati, pangsapuri lima tingkat yang mempunyai lima blok itu turut rosa,k selain usang dan ‘kosong’ tidak berpenghuni.

-NFN-


Pengarang :