PBT SELANGOR

MPKL belum lulus lesen sementara kilang bateri di Jenjarom

SHAH ALAM, 28 SEPT: Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL) belum mengeluarkan lesen sementara kepada syarikat pengusaha pemasangan bateri di kawasan perindustrian Jenjarom kerana masih belum mematuhi beberapa syarat dan kriteria.

MPKL dalam kenyataan hari ini memaklumkan antara kriteria tersebut ialah tidak mendapat kelulusan pelan bangunan kerana pihak Syarikat Federal Power Holding Sdn Bhd itu membuat pengubahsuaian di dalam kilang tersebut bagi mematuhi syarat yang ditetapkan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

“Jika pihak syarikat tidak mematuhi dan melanggar syarat yang ditetapkan, pihak MPKL akan menarik semula lesen sementara yang akan dikeluarkan dan mengambil tindakan tegas,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, Yang Dipertua MPKL Datuk Amirul Azizan Abd Rahim berkata persetujuan agar kelulusan lesen perniagaan penuh boleh dipertimbangkan sekiranya pihak syarikat mematuhi semua syarat yang ditetapkan JAS dan MPKL.

“Keputusan ini juga mengambil kira sepanjang tempoh dua tahun dengan lesen perniagaan sementara dikeluarkan dengan diperbaharui setiap tempoh enam bulan melalui kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Kawalan Perniagaan dan Kesihatan MPKL,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi libat urus berkenaan pembukaan syarikat tersebut bersama komuniti penduduk Jenjarom, Jabatan Alam Sekitar Selangor, wakil Pejabat Daerah/Tanah Kuala Langat, Ketua Polis Daerah Kuala Langat serta wakil-wakil penduduk hari ini.

Rancangan bagi pembukaan semula operasi kilang syarikat berkenaan sebelum ini mendapat bantahan penduduk setempat dan badan bukan kerajaan (NGO) susulan kebimbangan terhadap pencemaran dan keselamatan mereka.

Penduduk dan NGO terlibat turut menyerahkan memorandum bantahan kepada MPKL susulan daripada penolakan operasi kilang terbabit.

Mengulas lanjut, Amirul Azizan berkata pihak Jabatan Alam Sekitar dan MPKL memberikan jaminan kepada kerajaan negeri berhubung pemantauan berterusan yang akan dilakukan setiap minggu tanpa mengira aduan yang dilaporkan bagi memastikan syarikat mematuhi syarat-syarat dan peraturan-peraturan ketat yang dikenakan.

MPKL juga merujuk kepada JAS berkenaan pembinaan kilang yang didirikan di kawasan perindustrian sederhana Jenjarom serta cadangan aktiviti pemasangan bateri yang dibenarkan di kawasan perindustrian sederhana dan ia mematuhi syarat serta jarak zon penampan iaitu tidak kurang dari 150 meter.

Beliau berkata pihak JAS juga memutuskan dan menetapkan syarat yang perlu dipatuhi oleh Syarikat Federal Power Holding antaranya, aktiviti yang dibenarkan terhad kepada pemasangan ‘rechargeable solar battery (bateri AGM/VRLA/SLA) dengan kuantiti sebanyak 6,800 unit sehari dan sebarang proses peleburan dan pembuatan lead plate adalah tidak dibenarkan.

“Pengubahsuaian pelan lantai juga perlu dilakukan bagi mematuhi pelan lantai yang diluluskan,” katanya.


Pengarang :