NASIONAL

Permintaan ke sekolah agama meningkat

OLEH NADIAH ZAMLUS

GOMBAK, 23 MEI: Permintaan bagi pendaftaran masuk ke sekolah agama semakin meningkat, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali.

Katanya, ia ekoran wujudnya keperluan membina sekolah agama yang semakin tinggi sejak akhir-akhir ini.

“Hari ini kita bukan saja menghantar anak-anak ke sekolah kebangsaan tapi pada masa sama keperluan untuk mendidik kerohanian juga dititikberatkan supaya agama dijaga dengan baik.

“Oleh sebab itulah permintaan masuk ke sekolah agama meningkat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Iftar Perdana dan Penyerahan Sumbangan Aidilfitri Dewan Undangan Negeri Gombak Setia 2019 di Surau Jabal Nur, di sini, semalam.

Hadir sama, Ahli Dewan Negeri Gombak Setia, Muhammad Hilman Idham dan Ketua Pegawai Operasi Pemerbadanan Menteri Besar Selangor (MBI), Soffan Affendi Aminudin.

Pada majlis sama, 500 penerima dari kawasan DUN Gombak Setia menerima sumbangan Aidilfitri daripada Kerajaan Negeri.

Mohamed Azmin berkata, beliau percaya Kerajaan Negeri di bawah kepimpinan Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari melihat aspek pembangunan institusi agama.

“Kepimpinan Kerajaan Negeri bukan sahaja bersih dan berintegriti tetapi turut menggunakan kekayaan untuk membela dan memelihara sekolah, surau dan institusi agama,” katanya.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri mengumumkan memperuntukkan sebanyak RM1,940,400 kepada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) untuk meneruskan pelaksanaan program fast track SPM pelajar tahfiz persendirian dengan memanfaatkan fasiliti sedia ada sekolah-sekolah JAIS.

Pada masa sama, kerajaan turut akan memperuntukkan RM24 juta bagi penambahbaikan infrastruktur sekolah-sekolah di Selangor supaya tahap infrastrukturnya lebih selamat dan kondusif.

Pemberian itu termasuklah bantuan sebanyak RM10 juta bagi di Sekolah Agama Rakyat.


Pengarang :