GLOBAL

Putin diramal menang besar, Presiden kedua paling lama

MOSCOW 18 MAC: Rakyat Russia keluar mengundi hari ini pada pilihan raya yang dijangka memberikan kemenangan besar kepada Presiden Vladimir Putin.

Beliau cuma mampu ditewaskan jika sebahagian besar pengundi tidak menunaikan tanggungjawab itu kerana keputusan yang boleh dijangka.

Di timur Russia, pusat pengundian di bandar raya Petropavlovsk-Kamchatsky dibuka pada jam 8.00 pagi waktu tempatan hari ini, dan proses pengundian berlangsung sehingga pusat undian ditutup di wilayah paling barat, Kaliningrad, 22 jam kemudian.

Tinjauan pendapat menunjukkan Putin memperoleh 70 peratus sokongan, atau hampir 10 kali lebih tinggi berbanding pencabar terdekatnya.

Kemenangan sepenggal lagi membawa Putin berkuasa hampir suku abad, antara pemimpin Kremlin kedua paling lama memerintah selepas diktator Josef Stalin.

Ramai pengundi memuji Putin, bekas pengintip KGB berusia 65 tahun itu, dengan bertegas dengan kepentingan Russia dalam kebencian dunia luar walaupun ia terpaksa berhadapan konfrontasi dengan Barat.

Perbalahan dengan Britain berhubung dakwaan Kremlin menggunakan toksin saraf untuk meracun ejen dua muka Russia di England, tidak menjejaskan kedudukannya.

Moscow menyangkal dakwaan berkenaan.

SUMBER: REUTERS


Pengarang :