Wanita warga Palestin Nozha Awad melarikan diri bersama tiga anak kembarnya dari hospital Al Shifa berikutan serbuan Israel pada 21 Mac 2024. Foto REUTERS
AGENDAGLOBAL

Rumah dibom Israel, 14 kanak-kanak antara terkorban di Rafah

GAZA, 22 APRIL: Angka korban daripada serangan pesawat dan meriam Israel yang menyasarkan dua rumah orang awam Palestin di Bandar Rafah pada Ahad meningkat kepada 19, termasuk 14 kanak-kanak.

Agensi Berita Palestin (WAFA) melaporkan bahawa serangan pertama menyasarkan sebuah rumah milik keluarga Joudeh di kawasan Kem Ashdod di tengah Rafah, membunuh empat orang terdiri daripada suami, isteri dan anak perempuan mereka.

Satu pembedahan caesarean dilakukan ke atas wanita Palestin yang mati dalam keadaan mengandung itu dan pasukan perubatan berjaya menyelamatkan bayi berkenaan.

Sumber itu berkata serangan kedua menyasarkan sebuah rumah milik keluarga Abdel-Al di timur Rafah membunuh 15 orang awam, iaitu 13 kanak-kanak dan dua wanita. Beberapa orang masih belum ditemukan dan pasukan penyelamat masih berusaha untuk mengeluarkan mereka yang terperangkap di bawah runtuhan.

Satu siri serangan dilancarkan menggunakan pesawat menyasarkan tanah pertanian di kawasan Khirbet Al-Adas, timur Rafah mencederakan tiga orang.

Pesawat Israel melancarkan serangan menyasarkan rumah warga Palestin di utara Kem Nuseirat , tengah Semenanjung Gaza.

Pihak berkuasa kesihatan mengesahkan jumlah warga Palestin yang maut akibat serangan Israel sejak 7 Okt dan dilaporkan meningkat kepada 34,097 orang sementara 76,980 individu cedera. Majoriti mangsa adalah wanita dan kanak-kanak.

-BERNAMA-WAFA


Pengarang :