KPM nafi laporan paksa pelajar Hindu belajar Pendidikan Islam | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

KPM nafi laporan paksa pelajar Hindu belajar Pendidikan Islam

SEREMBAN, 5 FEB: Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini menafikan laporan media semalam yang melaporkan mengenai seorang murid beragama Hindu dipaksa belajar Pendidikan Islam di sebuah sekolah di negeri itu.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin sebaliknya berkata, pihak sekolah tidak pernah memaksa pelajar berkenaan mengikuti Pendidikan Islam dan semakan KPM mendapati murid berkenaan mengikuti subjek Pendidikan Moral sejak mula sesi persekolahan pada 2017 sehingga tahun ini.

“Pihak sekolah membolehkan murid berkenaan mengikuti Pendidikan Moral berdasarkan maklumat yang diberikan oleh bapanya tanpa mengemukakan sijil kelahiran murid itu.


“Berdasarkan maklumat awal yang diberikan bapanya, pihak sekolah menganggap murid berkenaan beragama Hindu dan membolehkan beliau mengikuti kelas Pendidikan Moral,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Amin berkata, murid terbabit diberikan kelulusan oleh Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan pada 2017 untuk didaftarkan sebagai murid tanpa dokumen.

“Bagaimanapun, sehingga kini ibu bapanya tidak menyerahkan salinan sijil kelahiran kepada pihak sekolah sebagaimana yang disyaratkan,” katanya.

Amin berkata, semakan terperinci KPM susulan laporan media berkenaan mendapati murid berkenaan didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Negara sebagai seorang beragama Islam dan ibunya juga seorang beragama Islam.

Katanya, di bawah Akta Pendidikan 1996, setiap murid beragama Islam perlu mengikuti mata pelajaran Pendidikan Islam iaitu subjek teras di bawah Kurikulum Kebangsaan bagi kanak-kanak beragama Islam.

Pihak sekolah berkenaan mematuhinya berdasarkan bukti murid berkenaan adalah seorang yang beragama Islam.

Oleh itu, katanya, tidak timbul isu murid terbabit dipaksa mengikuti Pendidikan Islam.

“KPM memahami situasi dihadapi ibu bapa murid berkenaan. Bagaimanapun memandangkan kes status agama ibu murid terbabit dalam proses rayuan di mahkamah, KPM menyerahkan kepada mahkamah untuk memutuskan,” katanya.

Amin berkata, tindakan sewajarnya akan diambil kementerian selari dengan keputusan mahkamah kelak.

– BERNAMA

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next