Selangorkini
NASIONAL

Kes pencemaran di Pasir Gudang berbeza dengan Sungai Kim Kim

ccsb-ads

JOHOR BAHRU, 24 JUN: Kes pencemaran di Pasir Gudang kali ini, sehingga menyebabkan ramai yang sesak nafas dan muntah sejak Khamis lepas, disifatkan berbeza dengan pencemaran bahan kimia di Sungai Kim Kim yang berlaku Mac lepas.

Timbalan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Isnaraissah Munirah Majilis berkata hal ini kerana bahan cemar yang disyaki itu, tersebar melalui pemeruapan akibat cuaca panas, keadaan topografi di Pasir Gudang dan arus angin monsun Barat Daya yang bertiup dari Selatan.

“Kes pencemaran kali ini memang sangat berbeza dengan Sungai Kim Kim, saya ingin maklumkan juga bahawa semua sisa-sisa dari sungai berkenaan sudahpun diproses melalui incinerator pada 8 April lepas.

“Jadi kita mahu kenal pasti dahulu. Kalau Sungai Kim Kim, kita dapat kenal pasti ‘ground zero’ pencemaran di mana dan bahan toksik dibuang di sungai dan mengalir, tetapi (pencemaran kali ini) masih dalam siasatan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri taklimat insiden berkenaan di Stadium Majlis Perbandaran Pasir Gudang, di sini, hari ini.

Turut hadir, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dan Menteri Besar Johor Datuk Dr Sahruddin Jamal.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan berita yang menyebut pencemaran terbaru ini berpunca daripada sisa bahan kimia yang tidak dilupuskan sepenuhnya ketika pencemaran bahan kimia di Sungai Kim Kim, tiga bulan lepas.

Ketika ditanya mengenai sama ada pihaknya telah mengenal pasti bahan kimia yang menyebabkan pencemaran itu, Isnaraissah berkata ia masih belum dikenal pasti.

“Bagaimanapun, radius pemantauan (daripada lokasi pertama insiden berlaku Sekolah Agama Taman Mawar) juga telah diperluaskan sehingga 15 kilometer,” katanya. – BERNAMA


Pengarang :