AGENDA NASIONAL

44,941 pelawat asing dilarang masuk Malaysia sehingga Oktober

PUTRAJAYA, 28 NOV: Seramai 44,941 pelawat asing dikenakan arahan Notis Penolakan Masuk (NTL) dari 1 Januari hingga 31 Oktober tahun ini, kerana tidak memenuhi syarat kemasukan, kata Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud.

Daripada jumlah itu, seramai 20,676 orang adalah pelawat asing dari Indonesia, 6,398 dari India, 4,793 dari China, 3,155 dari Bangladesh, 2,445 dari Myanmar dan selebihnya dari negara lain, katanya.

Ketika gangguan sistem di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Ogos lalu, Khairul Dzaimee berkata seramai 365 pelawat asing telah dikenakan arahan NTL kerana tidak memenuhi syarat kemasukan.

“Semasa gangguan sistem di KLIA, JIM (Jabatan Imigresen Malaysia) mengambil segala langkah kawalan yang ketat, sepanjang tempoh gangguan tersebut bagi memastikan kawalan pintu masuk negara tidak dibolosi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Khairul Dzaimee berkata JIM tidak akan berkompromi dalam isu keselamatan dan kedaulatan pintu masuk negara dimana tindakan tegas diambil terhadap mana-mana pelawat asing yang meragukan, atau tidak memenuhi syarat kemasukan di pintu masuk negara.

Beliau berkata pelawat asing yang mempunyai visa ataupun dokumen yang lengkap, tetap akan disemak secara mendalam dan tepat oleh pegawai imigresen, sebelum dibenarkan memasuki negara ini.

Semua pelawat asing perlu mematuhi peraturan dan memenuhi syarat kemasukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) pemeriksaan imigresen, dan jika tidak dipatuhi akan dikenakan arahan NTL, katanya.

Ia adalah mempunyai tiket pulang, tempahan penginapan, pasport yang sah dan belum tamat tempoh, tidak berada dalam senarai hitam, bukti pembiayaan mencukupi semasa berada di negara ini dan visa bagi pelawat dari negara yang memerlukan, untuk ke negara ini, katanya.

Khairul Dzaimee berkata bagi memastikan tahap kawalan dan keselamatan pintu masuk negara, Kementerian Dalam Negeri memperuntukkan RM20 juta untuk memasang kamera litar tertutup (CCTV) bermula 1 Januari 2020.

JIM juga memperluaskan integrasi sistem pengkalan data Dokumen Perjalanan Hilang dan Curi (SLTD) bagi memastikan data pasport yang dilaporkan hilang, dikongsi ke seluruh dunia dan dapat dikesan, sekiranya cuba digunakan di pintu masuk seluruh dunia.

SLTD juga dapat menghalang penyalahgunaan pasport yang dilaporkan hilang atau dicuri, katanya.

-BERNAMA


Pengarang :