Selangorkini
SELANGOR

Empat balai polis komuniti di daerah Kajang ditutup

ccsb-ads

KUALA LUMPUR, 16 DIS: Arahan penutupan empat balai polis komuniti di Kajang dibuat selepas Ibu Pejabat Polis Bukit Aman menjalankan kajian daripada pelbagai aspek, kata Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisiner Ahmad Dzaffir Mohd Yusoff.

Empat balai polis komuniti di daerah itu yang akan ditutup bermula Januari depan ialah Taming Jaya, Bandar Teknologi, Sungai Tangkas dan Bandar Damai Perdana.

“Penutupan empat buah balai komuniti dalam daerah Kajang itu adalah berdasarkan justifikasi berikutan kewujudannya secara ‘ad-hoc’ dan tanpa kajian dari segi lokasi, bangunan, jarak di antara balai dan perjawatan.

“Penggunaan rumah kedai adalah tidak selamat serta didapati tidak memenuhi spesifikasi di bawah garis panduan dan peraturan bagi perancangan bangunan oleh Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Ahmad Dzaffir berkata penutupan balai komuniti itu bukan hanya melibatkan daerah Kajang tetapi melibatkan balai komuniti di seluruh negara.

Beliau berkata penugasan anggota polis di kawasan balai masih berjalan seperti biasa untuk membuat rondaan pencegahan jenayah.

-BERNAMA


Pengarang :