AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Lebih 100,000 kanak-kanak di Sabah terima suntikan vaksin polio

SHAH ALAM, 27 JAN: Seramai 109,232 daripada 391,040 kanak-kanak berusia hingga lima tahun di 25 daerah Sabah diberikan vaksin polio secara titisan ke mulut (OPV) Dos 1 setakat 25 Januari lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata aktiviti imunisasi tambahan (SIA) merupakan fasa kedua tindakan kawalan dan pencegahan wabak di sana.

“Hari ini genap sebulan sejak Kempen Imunisasi Polio Sabah dilancarkan pada 27 Disember 2019.

“Imunisasi polio dos 1 menggunakan vaksin polio diberi secara titisan ke mulut (Oral Polio) kepada semua kanak-kanak bawah lima tahun di Sabah,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Beliau turut mengakui pelaksanaan SIA di beberapa daerah amat mencabar daripada segi logistik dan keselamatan kakitangan kesihatan.

“Mereka (petugas) perlu menaiki bot atau perahu, meredah air serta berjalan sejauh tiga kilometer untuk sampai ke kampung yang dituju.

“Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada petugas kesihatan dan sukarelawan di lapangan yang sedang bertungkus-lumus menyelamatkan negara daripada polio.

“Mereka ini bukan selebriti. Mereka adalah wira yang tidak didendang oleh masyarakat umum dan media. Hargailah jasa petugas kesihatan tatkala perkhidmatan ini masih ada,” katanya.


Pengarang :