Selangorkini
AGENDA NASIONAL

Kerajaan teliti mungkin pelajar IPT dibenarkan pulang ke kampung

SHAH ALAM, 21 APRIL: Kerajaan sedang meneliti kemungkinan membenarkan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) yang masih berada di kolej dan kampus untuk pulang ke kampung, kata menteri kanan (kluster keselamatan).

Sehubungan itu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata tatacara operasi piawai (SOP) perlu terlebih dahulu dirangka sebelum ia dimuktamadkan kerana kerajaan tidak mahu berlaku pergerakan pulang secara besar-besaran.

Katanya, kerajaan membincangkan perkara itu kerana memahami perasaan dan rayuan ibu bapa serta pelajar yang tertekan kerana telah lama berada di kampus.

“Mereka berada di kampus lebih 28 hari, kalau seseorang dikuarantin 14 hari selama dua kali dan masih tak bergejala, kita boleh anggap mereka tiada jangkitan Covid-19.

“Jadi ada kemungkinan kita boleh membenarkan mereka pulang, namun perlu ada SOP yang ketat.

“Kita tak mahu 80,000 hingga 100,000 pelajar ini pulang serentak, mungkin mereka perlu buat saringan kesihatan terlebih dahulu,” katanya dalam sidang media di Putrajaya hari ini.

Ismail Sabri berkata, Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Kementerian Kesihatan (KKM) akan mengeluarkan SOP bagaimana cara membantu dalam penghantaran pulang semua pelajar tersebut.

“Kita perlu sediakan SOP (terlebih dahulu), 100,000 pelajar kalau perlu buat saringan kesihatan, akan mengambil masa lama, dari situ kita boleh tentukan bila tarikh mula (penghantaran pulang),” katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga akan meneliti sama ada membenarkan orang ramai yang sudah terlalu lama berada di kampung untuk pulang ke rumah mereka, misalnya di ibu negara.

“Kita akan dapatkan nasihat KKM, kita juga tahu sebulan lebih di kampung meresahkan mereka, itu juga kita akan lihat kaedah bagaimana,” katanya.


Pengarang :