Selangorkini
Pengasuh Adibah Nor Mokles, 32, melakukan aktiviti membaca bersama kanak-kanak ketika pelancaran Taska Anak Petugas Barisan Hadapan di Bangunan Darul Ehsan, Shah Alam pada 18 Februari 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

EXCO: Mohon buka taska di tempat kerja melalui JKM

SHAH ALAM, 24 FEB: Agensi kerajaan yang ingin mewujudkan taman asuhan kanak-kanak (taska) di tempat kerja perlu memohon melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

EXCO pembangunan wanita dan keluarga berkata langkah itu membolehkan ibu bapa terutama petugas hadapan bekerja dengan tenang selain menjamin keselamatan anak.

“Kebanyakan pusat asuhan sementara inisiatif Kerajaan Negeri beroperasi secara kekal di hospital dan jabatan kerajaan, justeru saya mohon agensi kerajaan lain untuk mohon segera di JKM.

“Panduan atau syarat permohonan juga boleh didapati menerusi laman sesawang jabatan tersebut,” kata Dr Siti Mariah Mahmud selepas mengagih kit pembasmi Covid-19 di sini semalam.

Beliau turut mencadangkan Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan meletakkan syarat wajib Kebenaran Merancang meliputi taska di kawasan berkapasiti besar.

Kerajaan Negeri menyediakan taska dan pusat jagaan sementara di hospital awam juga premis sementara untuk meringankan beban petugas hadapan yang berusaha menangani penularan Covid-19.

Sebahagian inisiatif Pakej Kita Selangor yang menelan belanja RM1 juta memanfaatkan hampir 400
keluarga petugas di seluruh negeri.


Pengarang :