EXCO Pelancongan Hee Loy Sian melawat kiosk pameran penggiat industri pelancongan di Sepang selepas merasmikan peta pelancongan Sepang-Sungai Pelek-Salak di Avani Sepang Goldcoast Resort pada 9 November 2021. Foto SITI ROHAIZAH ZAINAL/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Forum komersial medan penggiat pelancongan negeri kongsi idea

SEPANG, 10 NOV: Seramai 1,000 penggiat pelancongan di negeri ini menyertai forum komersial global pada 10 Disember bagi berkongsi idea merancakkan sektor itu.

Forum anjuran Kerajaan Selangor merupakan kedua terbesar selepas Pameran Persatuan Agensi-agensi Pengembaraan dan Pelancongan Malaysia, kata EXCO pelancongan.

“Penggiat industri teruja kerana terlalu lama tiada penganjuran program selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak awal tahun,” kata Hee Loy Sian semalam.

Sebelum itu, beliau merasmikan peta pelancongan Sepang-Sungai Pelek-Salak khusus bagi kemudahan pengunjung di Avani Sepang Goldcoast Resort di sini.

Sektor pelancongan domestik yang dibuka semula secara berperingkat dalam fasa tiga Pelan Pemulihan Negara memberi sinar baharu buat penggiat industri di Selangor.

Pakej Kita Selangor yang diumum pada 9 Jun tahun ini memperuntuk RM2.55 juta bagi membantu membangunkan semula sektor pelancongan negeri.

Inisiatif itu melibatkan geran bantuan, baucar Pelancongan Selangor 2.0, program latihan pembelajaran digital dan bantuan kewangan sekali bayar.


Pengarang :