GLOBALSUKANKINI

AFF23: Vietnam wakil tunggal Asia Tenggara layak ke separuh akhir

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 21 JAN: Pasukan bawah 23 tahun Vietnam mencipta kejutan terbaru apabila menjadi satu-satunya wakil Asia Tenggara yang pertama layak ke peringkat separuh akhir Kejuaraan AFC B23 selepas menewaskan gergasi bola sepak Asia, Iraq di Stadium Changshu, China malam tadi.

Kejayaan Vietnam itu diraih menerusi penentuan sepakan penalti dengan jaringan 5-3 selepas menyaksikan kedua-dua pasukan terikat 1-1 dalam 90 minit permainan.

Gol pembukaan pasukan Vietnam dijaringkan oleh Cong Phuong Nguyen pada minit ke-12 sebelum disamakan Aymen Hussein di minit ke-29 dan keputusan itu kekal hingga ke masa penamat.

Perlawanan masa tambahan menjadi begitu mendebarkan penyokong kedua-dua pasukan apabila masing-masing berbalas jaringan.

Aymen meletakkan Iraq di hadapan pada minit ke-94 sebelum Vietnam mengikat kembali kedudukan 2-2 menerusi jaringan Van Duc Phan pada minit ke-108.

Vietnam sekali lagi mengambil giliran di depan apabila pada minit ke-112, Duc Chinh Ha menjaringkan gol ketiga Vietnam.

Di saat Vietnam tampak berpeluang menewaskan Iraq tanpa memerlukan penentuan sepakan penalti, Alaa Ali Mhawi menyumbat gol ketiga Iraq pada minit ke-116 menjadikan kedudukan kembali terikat 3-3.

Keputusan kekal sehingga wisel ditiup dan membawa ke penentuan sepakan penalti.

Bagaimanapun, pasukan Vietnam tidak mensia-siakan peluang apabila berjaya menundukan Iraq 5-3 dalam penentuan sepakan penalti.

=EZY=

 


Pengarang :