SELANGOR

Tak mustahil Sungai Buloh jadi hub floris no 1 Malaysia

OLEH NAZLI IBRAHIM

SUNGAI BULOH, 16 FEB: Hub Floris Sungai Buloh bukan sahaja menjadi tumpuan penggemar tanaman hiasan di Selangor, malah mampu menjadi daya penarik pelancong seluruh negara.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Paya Jaras, Mohd Khairuddin Othman berkata, perkara itu boleh berlaku sekiranya Kerajaan Negeri dan agensi bertanggungjawab lain memberikan promosi kepada hub terbabit.

“Saya lihat antara bantuan diberikan adalah promosi. Apabila Exco mengisytiharkan kawasan ini adalah hub bunga sudah tentu orang ramai akan datang.

“Saya berterima kasih kepada kerajaan dan Jabatan Pertanian. Saya harap Sungai Buloh bukan sahaja hub bunga di Selangor tetapi hub bunga nombor satu di Malaysia,” katanya kepada SelangorKini di sini, hari ini.

Jelasnya, selain promosi usaha Kerajaan Negeri meningkatkan infrastruktur seperti kemudahan laluan masuk, tempat pakir dan lain-lain di pusat perniagaan tanaman hiasan sekitar Sungai Buloh juga wajar dipuji.

Katanya, usaha itu membuktikan walaupun Selangor merupakan sebuah negeri perindustrian namun Kerajaan Negeri tetap memandang berat industri kecil lain seperti industri floris.

Sementara itu, Exco Infrastruktur & Kemudahan Awam, Permodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, satu mercu tanda akan didirikan sebagai simbolik terhadap perisytiharan Sungai Buloh sebagai Hub Floris Selangor.


Pengarang :